Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Antonie Henri Becquerel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Antonie Henri Becquerel"— Transkript prezentace:

1 Antonie Henri Becquerel
francouzský fyzik , objevitel přirozené radioaktivity prvků. Zabýval se magnetismem, fosforescencí a polarizací světla.

2 Antonie Henri Becquerel
Naroze v Paříži 15. prosince 1852 v rodině významných fyziků. Jeho dědeček Antoine Becquerel byl významný fyzik a chemik, jeden ze zakladatelů elektrochemie, a stejnému oboru se věnoval i Henriho otec Edmond Becquerel. V roce 1872 ukončil Polytechniku a pokračoval na vysoké škole, kterou úspěšně dokončil. V roce 1888 získal titul doktor věd . Když v roce 1896, zkoumal fluorescenci v solích uranu, objevil čistě náhodou radioaktivitu ve smolinci.

3 Antonie Henri Becquerel
Antonie Henri Becquerel spolu s Pierem Curiem a Marií Curieovou - Sklodowskou obdrželi v roce 1903 Nobelovu cenu za objev nového druhu záření, které mělo ještě větší schopnost pronikat látkami. Podle jména tohoto vědce byla také označena jednotka aktivity radioaktivní látky - becquerel (Bq). V roce 1892 byl jmenován profesorem aplikované fyziky Oddělení přírodní historie pařížského muzea.

4 Antonie Henri Becquerel
Definice 1 Bq = 1 s–1 Becquerel je odvozená jednotka definovaná jako aktivita radioaktivní látky při níž dojde k jednomu rozpadu atomového jádra za sekundu. Soustava SI tuto jednotku používá namísto převrácené sekundy s-1 proto, aby se předešlo možným záměnám a nedopatřením. Starší jednotkou radioaktivity je curie (Ci); převodní vztah mezi nimi je: 1 Ci = 3,7 x 100 Bq . V praxi se pro určení radioaktivity látek často používají relativní jednotky, např. Bq/m3 pro plyny nebo Bq/kg pro pevné látky

5 Antonie Henri Becquerel
Zemřel 25.srpna 1908 v Paříži


Stáhnout ppt "Antonie Henri Becquerel"

Podobné prezentace


Reklamy Google