Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DUM: Dušení potravin Číslo DUM: VY_52_INOVACE_122_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DUM: Dušení potravin Číslo DUM: VY_52_INOVACE_122_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická."— Transkript prezentace:

1 Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Dušení potravin Číslo DUM: VY_52_INOVACE_122_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Základní technologické postupy přípravy pokrmů Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova: Způsoby dušení, druhy základů, zahušťování Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 13. července 2013 Soubory DUM: Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín

2

3 Je tepelná úprava potravin v široké uzavřené nádobě, při které na potravinu působí menší množství horké vody a horká pára.

4 Dušení na sporáku - maso a zeleninaDušení v troubě - obiloviny a masoDušení ve vodní lázni - ryby, drůbež

5  Předběžná úprava masa  Vlastní průběh dušení - opékání, vložení do základu, případně dušení ve vlastní šťávě, podlévání, dušení do měkka, příprava šťávy zahuštěním, provaření  Dokončovací práce - cezení, vkládání vložek, dochucení, případně zjemnění

6 cibulový - rozehřátý tuk + cibulecibulový s paprikou - cibulový základ + mletá paprikapaprikový – rozehřátý tuk + mletá paprikazeleninový - rozehřátý tuk + kořenová zelenina + cibule

7 zaprášením hladkou moukou – lehce posypeme hladkou moukou zásmažkou - připravíme z rozehřátého tuku a proseté hladké mouky na sucho opraženou moukou - hladkou mouku le hce opražíme

8 mají chuť pokrmu upravit a zvýraznit jsou to chuťově výrazné potraviny (sterilované okurky, žampiony, šunka….) do některých druhů pokrmů vkládáme po scezení vložky

9 Otázky pro žáky:  Co je to dušení?  Jakým způsobem můžeme dusit maso?  Vyjmenuj alespoň 3 druhy základů.  Popiš postup přípravy zásmažky.  Kterou vložku použiješ u přípravy hovězího na hříbkách?

10


Stáhnout ppt "Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DUM: Dušení potravin Číslo DUM: VY_52_INOVACE_122_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická."

Podobné prezentace


Reklamy Google