Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název VM:Sklizeň a uskladnění Kód VM:VY_52_INOVACE_55_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Zelenina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název VM:Sklizeň a uskladnění Kód VM:VY_52_INOVACE_55_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Zelenina."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Sklizeň a uskladnění Kód VM:VY_52_INOVACE_55_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Zelenina a hospodářské rostliny Autorka:Alžběta Rylková Anotace: Pomocí textu a pracovního listu se žáci seznámí jak sklízet a uskladňovat zeleninu na zimu. Klíčová slova: Sklizeň a uskladnění Metodické pokyny:Metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu:Prezentace doplněná pracovním listem Druh interaktivity:Kombinovaná Cílová skupina:Žák praktické školy dvouleté, II. ročník Datum vzniku VM: VM je součástí: -- Soubory: Přístupné na Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín

2 Zelenina se sklízí buď postupně, nebo jednorázově. Při postupné sklizni se vybírají rostliny vhodné pro rychlou spotřebu. Současně se vytvoří prostor pro dorůstání zbylých rostlin a u plodové zeleniny pro tvorbu dalších plodů. Postupně se vytrhává např. raná mrkev, sklízejí hlávky salátu, plody okurek, rajčat apod. Jednorázově se sklízejí hlavně druhy zeleniny určené pro uskladnění a konzervaci. Sklízí se tak kořenová zelenina pro uskladnění, pozdní zelí, brukev, mrkev, cibule, apod. Doba sklizně závisí na pěstované zelenině, na záměrech pěstitele a způsobu pěstování. Technika sklizně se liší podle dané plodiny a určujeme ji podle zkušeností a úvahy, jak co nejšetrněji a nejúsporněji získat konzumní části rostlin. Zelenina se často konzervuje sušením, nakládáním do octa, soli, sterilováním v různých nálevech, mléčným kvašením a hlavně zmrazováním. Sklizeň a uskladnění

3 Nejvhodnějším nářadím pro sklizeň zeleniny jsou rycí vidle. I při největší opatrnost se některé kořeny poškodí a ty je třeba pečlivě vytřídit. Nať není dobré uřezávat, ale rozhodně se vyplatí její ukroucení, jinak začnou vršky mrkví během skladování poměrně brzy zahnívat. Vytříděné zdravé kořeny skladujeme v chladnu, v bezmrazém ale vlhkém prostředí. Proto se doporučuje nahrubo očištěné kořeny navrstvit společně s vlhkou rašelinou v nádobách nepřístupným myším..

4 Pracovní list Jak uskladňujeme a konzervujeme zeleninu?


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název VM:Sklizeň a uskladnění Kód VM:VY_52_INOVACE_55_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Zelenina."

Podobné prezentace


Reklamy Google