Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DŮM: Čištění potravin rostlinného původu Číslo DUM: VY_52_INOVACE_110_128 Vzdělávací předmět: Příprava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DŮM: Čištění potravin rostlinného původu Číslo DUM: VY_52_INOVACE_110_128 Vzdělávací předmět: Příprava."— Transkript prezentace:

1 Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DŮM: Čištění potravin rostlinného původu Číslo DUM: VY_52_INOVACE_110_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Předběžná příprava potravin Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy potravin v kuchyni Klíčová slova: Suchý a mokrý způsob čištění Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 11. srpna 2013 Soubory DUM: Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín

2

3 P ŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA POTRAVIN Jedná se o odstranění nejedlých a nevzhledných částí potravin a jejich důkladné očištění. Potraviny jsou vzhlednější, stravitelnější – připraveny na tepelnou úpravu.

4 Č IŠTĚNÍM SUCHÝM ZPŮSOBEM :  přebírání - luštěniny, rýže, kroupy  loupání - ovoce, brambory, okurky, kedlubny, cibule atd.  škrábání - kořenová zelenina, nové brambory  okrajování - znečištěné části hub, vadnoucí listy zelí, kapusty …  vypeckování - ovoce, olivy  vykrajování - poškozené, nebo nepoživatelné části ovoce a zeleniny  vytloukání - ořechy, mandle  vyloupávání - hrášek, fazolky  prosívání - mouka, krupice  lisování - citrusové plody  oddělení stopek, stonků a semeníků.

5 Č IŠTĚNÍ MOKRÝM ZPŮSOBEM : Jedná se o odstraňování povrchových nečistot za použití vody.  ponořením do vody - křehké ovoce (rybíz, hrozny – omýváme na sítu)  proudem vody - zelí, kapusta, zelené natě  namáčení - brambory, ředkvičky (uvolnění nečistot )  máčení ve vlažné osolené vodě – květák, brokolice (odstranění hmyzu)  sprchování - křehké druhy ovoce a zeleniny (maliny, jahody, listy hl.salátu)  oplachování pod tekoucí vodou – mechanicky očištěná kořenová zelenina, brambory..  výměna vody - houby, špenát a podobné potraviny (omýváme dokud na dně nezůstane nečistota) Omytí potravin je nutno provádět v čisté, pitné a studené vodě a co nejkratší dobu, abychom předešli zbytečnému vyluhování.

6 VYTVOŘ VĚTY PODOBNÉHO TYPU : Označ správně tato tvrzení …  čočku proséváme Ano Ne  rýži přebíráme Ano Ne

7 PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA SUCHÝCH POTRAVIN: Namáčení potravin: luštěniny (fazole, hrách, čočku, sóju) podle druhu hodin U sušených potravin dodáváme vodu. V tomto případě vaříme ve vodě, ve které byly potraviny máčeny. Tímto způsobem zkracujeme dobu tepelné úpravy. Někdy z namáčených potravin přechází do vody nadbytečná sůl či pachy, v tomto případě vodu vyléváme.


Stáhnout ppt "Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DŮM: Čištění potravin rostlinného původu Číslo DUM: VY_52_INOVACE_110_128 Vzdělávací předmět: Příprava."

Podobné prezentace


Reklamy Google