Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ"— Transkript prezentace:

1 VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
Mgr. Michal Oblouk

2 VV MÍSTNÍ Kde nic není, ani čert nebere.
ptáme se KDE? KAM? ODKUD? KUDY? Kde nic není, ani čert nebere. Je vždycky tam, kde se něco děje. Vrať se, odkud jsi přišel. Jděte tudy, kudy jdou tito lidé. Šel, kam ho oči vedly.

3 VV ČASOVÁ Jakmile v sobotu přijedu, půjdeme spolu do lesa.
ptáme se KDY? ODKDY? DOKDY? Neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Říkal jsem mu o tom, když byl včera u nás. Jakmile v sobotu přijedu, půjdeme spolu do lesa. Až si napíšeš úkoly, přijď za mnou. Přijeď k nám na návštěvu, kdykoliv budeš chtít.

4 VV ZPŮSOBOVÁ Jak si usteleš, tak si lehneš. ptáme se JAK?
spojovací výrazy – JAK – TAK, TAK – ABY, TAK – ŽE Jak si usteleš, tak si lehneš. Při montáži postupujte přesně tak, jak je to v návodu. Chtěl jsem všechno připravit tak, abys měl radost. Tvářil se, jako by mu ulétly včely.

5 VV MĚROVÁ Kolikrát se vsadil, tolikrát prohrál.
ptáme se KOLIK? JAK MOC/HODNĚ? DO JAKÉ MÍRY? spojovací výrazy – ČÍM – TÍM, VÍCE - NEŽ Vezmi si jen tolik, kolik uneseš. Kolikrát se vsadil, tolikrát prohrál. Rozčílil se, až zčervenal. Krakonoš mu dal zlata, co unesl. Dám ti tolik peněz, kolik budeš potřebovat.

6 VV PŘÍČINNÁ ptáme se PROČ? Z JAKÉHO DŮVODU? spojovací výrazy – PROTOŽE, PONĚVADŽ, JELIKOŽ Protože se potřebujeme rychle dohodnout, sejdeme se hned zítra. Můžeme být rádi, že to tak dobře dopadlo. Jelikož jdu zítra k lékaři, nebudu ve škole. Poněvadž jsem ztratil stravenky, nechodím na obědy.

7 VV ÚČELOVÁ Aby se ložisko nezadřelo, musíš ho pořádně promazat.
ptáme se PROČ? ZA JAKÝM ÚČELEM? spojovací výrazy – ABY, AŤ Sejdeme se, abychom vyřešili všechny problémy. Musíme si pospíšit, abychom přišli včas. Aby se ložisko nezadřelo, musíš ho pořádně promazat. Zavři dveře, ať netáhne.

8 VV PODMÍNKOVÁ Jestliže budeme rozumní, dohodneme se.
ptáme se KDY? ZA JAKÉ PODMÍNKY? spojovací výrazy - -LI, JESTLIŽE, KDYBY Jestliže budeme rozumní, dohodneme se. Proč bychom se netěšili, když nám pán Bůh zdraví dá. Kdybys té matematice nerozuměl, vysvětlím ti to. Jestli přijdu pozdě, už mám připravenou omluvu. Dokončíme to, budete-li s tím souhlasit, až zítra.

9 VV PŘÍPUSTKOVÁ I když bylo málo sněhu, všem se pobyt na horách líbil.
ptáme se I V KTERÉM PŘÍPADĚ? I PŘES CO? spojovací výrazy AČKOLIV, I KDYŽ, TŘEBAŽE, PŘESTOŽE, I KDYBY I když bylo málo sněhu, všem se pobyt na horách líbil. Ačkoliv je teprve šest hodin, musíme už svítit. Třebaže jsem se učil hrát na klavír, nic neumím. Dostala jsem jedničku, přestože jsem se neučila.


Stáhnout ppt "VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ"

Podobné prezentace


Reklamy Google