Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P ů sobení médií Mrtví Škody Další ob ě ti Obrazy zkázy: šokovat ohromit udivit (zdroj:idnes.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P ů sobení médií Mrtví Škody Další ob ě ti Obrazy zkázy: šokovat ohromit udivit (zdroj:idnes."— Transkript prezentace:

1 P ů sobení médií Mrtví Škody Další ob ě ti Obrazy zkázy: šokovat ohromit udivit (zdroj:idnes

2 Úvodem Mediální obraz fenoménu p ř írodních katastrof Velké zemětřesení v Indonésii si vyžádalo desítky mrtvých vloženo: 2. 9. 2009 13:00, autor: ČT24 aktualizováno: 2. 9. 2009 15:29 Evakuace Indonésanů po zemětřesení Jakarta – Nejméně 32 lidí zahynulo a zhruba 5000 dalších muselo být evakuováno z oblasti hustě osídleného indonéského ostrova Jáva, kterou dnes zasáhlo silné zemětřesení. Epicentrum o síle sedmi stupňů Richterovy škály bylo lokalizováno téměř sto kilometrů jižně od břehů Jávy a 60 kilometrů hluboko, otřesy ale byly cítit i v hlavním městě Jakartě. Zřítily se desítky domů, původní varování před tsunami ale bylo odvoláno. V Jakartě byly zraněny nejméně tři desítky osob… …Indonéské souostroví leží v pásmu vysoké seismické aktivity označovaném jako tichomořský ohňový prstenec a zažívá zhruba 7000 zemětřesení ročně. Silné zemětřesení na západě Indonésie v prosinci 2004 a následné obří tsunami připravily v regionu o život téměř čtvrt milionu lidí, z toho 170 tisíc právě v Indonésii. ( zdroj:ČTK/AP) (zdroj: ČT 24)

3 P ř írodní katastrofy Zeměpisný seminář pro septimy a oktávy Gymnázia Tepice Mgr. Jan Vavrein

4 Absence domácích odborných publikací Kukal Zden ě k: P ř írodní katastrofy, Horizont 1983, Praha, s. 253

5 P ř írodní katastrofu nutno chápat jen jako mo ž ný výsledek/d ů sledek na Zemi probíhajících endo-/exogenních proces ů. Zabývat se jimi musíme v širších souvislostech a vzájemných interakcích a pátrat po p ř í č inách vzniku, geneze a kone č ného efektu takové události.

6 Definice,,Přírodní katastrofa je rychlým přírodním procesem mimořádných rozměrů, který je způsoben účinkem gravitace, zemské rotace nebo rozdílů teplot.“ (Z. Kukal, 1982) Musí být rychlá? Erupce vulkánu, zem ě t ř esení, ř ád ě ní tropické cykóny … ASI ANO! … a co takhleKontinetální zaledn ě ní, tání a ústup ledovc ů, zvyšování hladiny sv ě tového oceánu… ASI NE! rychlýpojem relativní

7 P ř írodní katastrofy Zeměpisný seminář pro septimy a oktávy Gymnázia Tepice Mgr. Jan Vavrein

8 P ř írodní katastrofy Zeměpisný seminář pro septimy a oktávy Gymnázia Tepice Mgr. Jan Vavrein

9 P ř írodní katastrofy Zeměpisný seminář pro septimy a oktávy Gymnázia Tepice Mgr. Jan Vavrein

10 P ř írodní katastrofy Zeměpisný seminář pro septimy a oktávy Gymnázia Tepice Mgr. Jan Vavrein


Stáhnout ppt "P ů sobení médií Mrtví Škody Další ob ě ti Obrazy zkázy: šokovat ohromit udivit (zdroj:idnes."

Podobné prezentace


Reklamy Google