Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tsunami Asie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tsunami Asie."— Transkript prezentace:

1 Tsunami Asie

2 Co to vlastně je? Tsunami je jedna nebo více po sobě jedoucích vln, na hladině moře, které vznikají při silném zemětřesení pod hladinou moře, podmořském sesuvu nebo dopadu meteoritu do moře nebo oceánu.

3 Fotografie

4 Jak vzniká? Energie tsunami je konstantní a závisí na její rychlosti a čtverci výšky. Když vlna dorazí k pobřeží, její výška roste a rychlost klesá. Před přívalem vln nastane náhlý odliv.

5 Varovné systémy Mnoho měst na pobřeží Tichého oceánu, hlavně v Japonsku, USA a Kanadě, má výstražný systém a připravené evakuační plány pro případ vážné tsunami. Katastrofa může být předpovězena seismologickými observatořemi nebo satelity z oběžné dráhy.

6 Varovné systémy I když je Tsunami zničující pohroma, obyvatelstvo může být varováno i s několika hodinovým předstihem, pokud je Tsunami zpozorována. Jeden z varovných zařízení je například na Havaji nebo západním pobřežím severní Ameriky.

7 Graf o velikosti Tsunami
Vlnová délka, neboli délka vlny označující vzdálenost dvou nejbližších bodů mezi vlnami

8 Zajímavosti Existuje druh MEGATSUNAMI, která je způsobena zřícením ostrova do oceánu, následky jsou potom katasrofální!!! Největší Tsunami v dějinách lidstva se odehrála , která zasáhla ostrovy a státy jako jsou například : Srí Lanka, Maledivy, Indonésie, Thajsko a Malajsie. Zabila na lidí a zemětřesení, které vlny vyvolalo dosáhlo 8,9 stupňů Richterovi škáli!!!

9 Fotografie

10 Fotografie


Stáhnout ppt "Tsunami Asie."

Podobné prezentace


Reklamy Google