Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řezání na kotoučových pilách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řezání na kotoučových pilách"— Transkript prezentace:

1 Řezání na kotoučových pilách
Technologická operace pomocí níž dělíme materiál na potřebné dílce. Řezání dělíme na: - příčné – napříč dřevních vláken, tzv.zkracování, - podélné – ve směru vláken nebo řezání konstrukčních materiálů, (Podle umístění pilového kotouče se dělí pily na spodní a horní. Podle umístění pracovního stolu na horizontální a vertikální. Podle počtu řezných kotoučů na jednokotoučové a více kotoučové.)

2 Řezná rychlost (m.s-1) D = mm
Posuv (U) (m.s-1) nz – počet zubů kotouče, t – rozteč zubů, n – otáčky D – průměr pil. Kotouče, uz - posuv na zub, t – rozteč zubu (Běžně se používají hodnoty posuvu ověřené praxí, které závisí na tloušťce pilového kotouče.)

3 Příčné řezání (zkracování)
(Zkracováním se dřevo rozdělí nebo upraví na určitou délku. Používají se horní kyvadlové zkracovací pily pro zkracování masivního dřeva. Materiál je posunován pomocí válečků a pilový kotouč je naopak veden proti řezanému materiálu. Pro vyšší produktivitu práce se používají dvoukotoučové zkracovací pily a pro laminovaný a dýhovaný deskový materiál s předřezávacími kotouči. Pro řezání hranolků masivního dřeva, plastů případně kovů se používají zkracovací pily. Řezací agregát je umístěn na rameni se kterým je ručně veden do řezu.)

4 Podélné řezání (rozřezávání)
(Slouží k omítání masivního řeziva nebo jeho rozřezávání na šířku. Vícekotoučové rozmítací pily slouží k dělení deskového materiálu. Formátovací kotoučové pily na desky se používají k dělení velkoplošných materiálů. Pracují v horizontální poloze. Materiál je podáván do řezu pomocí válečků nebo vakuově upnut.) (Pro úsporu pracovního místa se používají vertikální deskové pily. Řezací agregát je veden do řezu ručně nebo pomocí elektromotoru. Jsou možné řezy svislé i vodorovné, libovolného pokosu. Cílem jsou přesné řezy vhodné k lepení.)

5 Stolní kotoučová pila (Je tvořena stojanem, pracovním stolem, hřídelí, motorem a pilovým kotoučem. Pohyblivé části jsou opatřeny ochrannými kryty, včetně pilového kotouče.) Proti sevření materiálu při řezu je doplněna rozpěrným klínem. Klín má tloušťku větší než pilový kotouč ale menší řezná spára. Vzdálenost od pilového kotouče nesmí být větší než 1cm. Při práci se používají vodící pravítka s vodící lištou. Podélné a příčné. Drobné výrobky se vedou do řezu pomocí dřevěného podavače. Pracovník při práci používá ochranné brýle nebo ochranný štít. Prostor kolem pilového kotouče je opatřen vložkou z tvrdého dřeva, plastu nebo hliníku. Výměna nutná při zvětšení mezery více než 3mm. Pro kvalitní a bezpečný řez musí být mezera co nejmenší!


Stáhnout ppt "Řezání na kotoučových pilách"

Podobné prezentace


Reklamy Google