Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Technologická příprava 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: NH, Dřeviny, Dřevařské stroje Sada číslo: ICT-52 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 13 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-52-13 Téma vzdělávacího materiálu: Pily pásové Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na rozdělení pil-pásových Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Pily pásové-úvod Tyto stroje podélně rozdělují dřevěný materiál (pilařskou kulatinu) jedním pilovými pásem pohybujícím se posuvným jednosměrným pohybem. Materiál je do řezu posouván podávacím vozíkem nebo ručně. V případě truhlářských pásových pil se materiál položený na stole posunuje proti pohybujícímu se pilovému pásu.

3 Pily pásové-konstrukce
Obr.1

4 Pily pásové-úvod II Naklápění pásové pily při řezání rozměrných formátů Obr.2

5 Pily pásové-rozdělení
Podle polohy pilového listu: Horizontální Vertikální Podle použití: Kmenové Truhlářské (universální) Podle počtu pásovnic: Se dvěma pásovnicemi Se třemi pásovnicemi Podle průměru pásovnic: Čtyřicítky, šedesátky …., speciální

6 Pily pásové-rozdělení
Podle konstrukce: Pásové pily s posuvným zařízením(rozmítací) Pásové pily univerzální

7 Pily pásové-rozdělení
Podle počtu pásnic: Dvoupásnicové Třipásnicové

8 Pily pásové-konstrukce-schéma (univerzální pásová pila-vertikální)
Hnaná pásnice Pilový pás Vodítka Řezaný materiál Stůl Řemenice Klínový řemen Elektromotor Obr.3

9 Pily pásové-konstrukce- celkový pohled (univerzální pásová pila-vertikální)
Kryt pásnice Kryt pilového pásu Ovládací tlačítka Stojan Hubice odsávání Obr.4

10 Pily pásové-popis (univerzální pásová pila-verikální)
S výjimkou řezné části jsou všechny pohyblivé části zakrytovány. Horní pásnice je uložena na výškově stavitelném suportu a je možno ji naklopit. Toto slouží k napínání pásu. Pásnice jsou olepeny pružným obložením. Spodní pásnice je poháněna pomoci převodu a klínových řemenů. Pod náklopným stolem jsou stírací kartáčky.

11 Pily pásové- geometrie břitu
1-zub 2-zubová mezera α-úhel hřbetu, β-úhel břitu γ-úhel čela, δ-úhel řezu hz-výška zubu, h1-šířka pilového listu t-rozteč zubů s-tloušťka pilového pásu l-délka pilového pásu 3-hrotnice 4-hřbet 5-hrot 6-břit 7-čelo 8-patní kružnice Obr.5

12 Pily pásové-pilové pásy
Vlčí ozubení (zuby rozváděné) Trojúhelníkové ozubení (zuby pěchované) Rozvádění-profil zubu Pěchování-profil zubu Obr.6

13 Pily pásové-BOZ (univerzální pásová pila-verikální)
S výjimkou řezné části jsou všechny pohyblivé části zakrytovány. Při práci se nesmí používat pilové pásy: Tupé Chybně svařené Poškozené (natržené) Nesprávně rozvedené neboť se zvyšuje hlučnost a vzrůstá riziko prasknutí pásu. Při řezání dlouhých kusů musíme použít opěrné válečky. Při řezání kruhových průřezů musí být dílec podložen. Pracoviště opouštíme až po zastavení pásu. V případě poruchy/výměny pásu stroj označíme cedulí: Nezapínat - mimo provoz !!!!!!!

14 Stabilní stroje-pily pásové- kontrolní test
Jak zajistíme, že řezná spára je větší než tloušťka pilového pásu ? K čemu slouží stírací kartáčky. Která je hnací pásnice? Jaké druhy- tvary zubů znáte? Proč je hnaná pásnice posuvná a naklápěcí ? K čemu slouží převody?

15 Pily pásové- kontrolní test popis obrázků

16 Stabilní stroje-pily pásové- kontrolní test - výsledky
Jak zajistíme, že řezná spára je větší než tloušťka pilového pásu? Rozváděním a pěchováním zubů.( Možno i návary) K čemu slouží stírací kartáčky. K částečnému očištění pilového pásu. Která je hnací pasnice? Pásnice spojena hřídelí s hnanou řemenicí.(U vertikálních dole) Jaké druhy- tvary zubů znáte? Trojúhelníové, vlčí ….. Proč je hnaná pásnice posuvná a naklápěcí ? Umožňuje napínání a srovnání pilového pásu. K čemu slouží převody? K získání potřebné obvodové rychlosti.

17 Pily pásové- kontrolní test popis obrázků- výsledky
Hnaná pásnice Pilový pás Vodítka Řezaný materiál Stůl Řemenice Klínový řemen Elektromotor Obr.8

18 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro tesaře a podlaháře pro 2. ročník SOU. Praha: SNTL, 1989, JANÍČEK, František. Výrobní zařízení pro učební obory zpracování dřeva na SOU. Praha: SNTL, 1989, Obr. 3-8 JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro zpracování dřeva. Praha: SOBOTÁLES, 2000, ISBN UHLÍŘ, Alois. Technologie výroby nábytku II pro 3. ročník studijního oboru Nábytkářství. 2., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 1997, 255 s. ISBN Rojek - katalog obr. 1,2 HADÁMEK, Luděk. Obr. Ostatní DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google