Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: 21. 8. 2012 Název: VY_32_INOVACE_9.1.4.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: 21. 8. 2012 Název: VY_32_INOVACE_9.1.4."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: 21. 8. 2012 Název: VY_32_INOVACE_9.1.4 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0125 Téma: Právní vztahy - prezentace Anotace: Prezentace slouží k zopakování podstaty právních vztahů. Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.

2 Co představují právní vztahy? Jsou vztahy upravené právními normami, kterými se účastníci těchto vztahů mají řídit.

3 Skladba právního vztahu účastníci (fyzické, právnické osoby a zvláštní právnická osoba) obsah (obsahem právního vztahu jsou práva a povinnosti účastníků) předmět (cíl - účel, k němuž práva a povinnosti účastníků směřují

4 Účastníci právních vztahů Fyzické osoby (jednotlivci) Právnické osoby (organizace) Stát (zvláštní právnická osoba)

5 Definování fyzické osoby Jsou to lidé u kterých rozlišujeme dvojí právní způsobilost k právním úkonům (=právní subjektivita). Rozlišuje se: přímá účast v právním vztahu, právní subjektivita vzniká narozením a zaniká úmrtím nebo prohlášením za mrtvého způsobilost k právním úkonům – tj. vlastní jednání věková hranice 18 let - např. uzavírat smlouvy

6 Definování právnické osoby Jsou uměle vytvořené subjekty, které v právních vztazích vystupují a jednají jako lidé. Rozlišují se: společenství osob (= korporace) - jedná se o sdružení fyzických osob, např. obchodní společnost, družstvo, spolek,… společenství věcí, majetku - mají peněžní podstatu - nazývají se nadace, fondy. Zřizují se zejména k humanitním cílům a podpoře duchovních hodnot.

7 Obchodní rejstřík seznam všech organizací, které podnikají a působí na území ČR, mají dané identifikační číslo, které jim přidělí Ministerstvo vnitra).

8 Objekty právního vztahu Objektem je to, k čemu směřují práva a povinnosti subjektů. Jsou příčinou vstupu subjektu do právních vztahů. K nejdůležitějším patří: věci (movité, nemovité) hodnoty lidské osobnosti (např. čest, zdraví) výsledky tvůrčí činnosti (např. vynálezy)


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: 21. 8. 2012 Název: VY_32_INOVACE_9.1.4."

Podobné prezentace


Reklamy Google