Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: 2. 5. 2012 Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: 2. 5. 2012 Název: VY_32_INOVACE_9.2.7."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: 2. 5. 2012 Název: VY_32_INOVACE_9.2.7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0125 Téma: Živnostenský zákon– základní pojmy - prezentace Anotace: Prezentace slouží k zopakování základních pojmů z obchodního práva. Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.

2 ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Základní pojmy

3  podnikání,  předpoklady, podmínky pro podnikání,  členění živností,  podnikatelský záměr. Základní pojmy

4 Co to je podnikání? jedná se o soustavnou činnost, která je prováděna: ssssamostatně, vvvvlastním jménem, nnnna vlastní odpovědnost, zzzza účelem dosažení zisku.

5 Hlavním pramenem živnostenského podnikání: Zákon č. 455/91 Sb. Zákon č. 455/91 Sb.

6 Předpoklady pro podnikání:  co budeme vyrábět,  kde budeme vyrábět a prodávat,  komu budeme prodávat,  bude možno zajistit dostatek kvalifikovaných pracovních sil,  máme dostatečně velký kapitál

7 Jaké jsou podmínky pro podnikání?  dosažení 18 let,  způsobilost k právním úkonům,  bezúhonnost

8 Členění živností Ohlašovací Jsou-li splněny stanovené podmínky mohou pak být provozovány na základě ohlášení. Koncesované Mohou být provozovány na základě udělení koncese.

9 Ohlašovací živnosti se člení:  Řemeslné živnosti (odborná způsobilost a praxe v oboru, např. kuchař) (odborná způsobilost a praxe v oboru, např. kuchař)  Vázané živnosti (odborná způsobilost, praxe v oboru, zvláštní podmínky, např. svářeč) (odborná způsobilost, praxe v oboru, zvláštní podmínky, např. svářeč)

10 Ohlašovací živnosti  Volné živnosti (není zapotřebí odborná způsobilost, praxe v oboru, např. prodavač ve stánku)

11 Koncesované živnosti  odborná způsobilost je upravena zvláštními předpisy,  podmínka spolehlivosti,  oprávněním je výpis z živnostenského rejstříku(možné časové omezení, např. taxislužba)

12 K čemu slouží podnikatelský záměr?  Nutno promyslet a propočítat, zda podnikateli vložené peníze, čas a pracovní vypětí budou postupně přinášet zisk  Nutno přesvědčit peněžní ústav o možnosti poskytnutí úvěru

13 Nezapomněli jste na něco?  zajít na živnostenský úřad,  přihlásit se k daním na finanční úřad,  zaevidovat se na sociálním úřadě,  zaevidovat se ve zdravotní pojišťovně,  zavést účetnictví,  vyčlenit majetek pro účely podnikání

14 Jaké pojmy z podnikání jste si zapamatovali?  Co představuje podnikání – podmínky?  Jaké znáte druhy živností ?  Jaké jsou nezbytné předpoklady pro podnikání?  Co představuje výpis z živnostenského rejstříku?

15 A nakonec:  „Někteří se stanou odvážnými až tehdy, když už nemají jiné východisko.“ William Faulkner William Faulkner  Chcete ve světě vyniknout? Musíte pracovat, zatímco jiní se baví. Winston Churchill Winston Churchill


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: 2. 5. 2012 Název: VY_32_INOVACE_9.2.7."

Podobné prezentace


Reklamy Google