Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Výstupní obvody generátorů signálů OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-3-029

3  Při používání generátorů libovolného typu je třeba mít na zřeteli zapojení jeho výstupního obvodu.  Výstupní voltmetr (nebo hodnota napětí nastavená na přístroji) je měřena na výstupu zesilovače s velmi malým výstupním odporem.  Zpravidla je na tomto místě použitý výkonový zesilovač s nízkým výstupním odporem (např. výkonový operační zesilovač).

4 Výstupní obvody generátorů signálů Výstupní obvod generátoru s nesymetrickým výstupem 50  Definované výstupní impedance se dosahuje zapojením odporu (50Ω) do série.

5 Výstupní obvody generátorů signálů  Předpokládá se, že generátor je též zatížen stejným odporem (50Ω).  Voltmetr je cejchován v hodnotách napětí na odporu zátěže, což ovšem znamená, že napětí na výstupu zesilovače v generátoru je dvojnásobné.  Pokud bychom měřili výstupní napětí generátoru (přístroje) bez zátěže, naměříme napětí dvojnásobné.  Proto je třeba, pokud není u konkrétního přístroje stanoveno jinak, vždy zatížit generátor jmenovitým odporem.

6 Výstupní obvody generátorů signálů  Řešení s definovaným výstupním odporem je výhodné, protože můžeme použít koaxiální kabel se stejnou charakteristickou impedancí a vyhnout se tak problémům s nepřizpůsobeným vedením (odrazy, frekvenční závislost přenosu).  Zvláště u impulsových generátorů je třeba zajistit přizpůsobení, protože jinak je tvar impulsu deformován a neodpovídá nastaveným hodnotám na generátoru.  Zatěžovací odpor, pokud ho musíme připojit externě, by měl být frekvenčně nezávislý (koaxiální).

7 Výstupní obvody generátorů signálů  Některé generátory mají symetrický výstup (např. 600Ω).  Ten může být nespojen se zemí (je použit transformátor), případně střed je pevně spojen se zemí.  Pokud tento výstup zatížíme nesymetricky, můžeme v prvém případě jednu svorku uzemnit, ale v druhém ne a dostaneme na výstupu jen poloviční napětí.

8 Výstupní obvody generátorů signálů  Pokud má generátor několik výstupů s různými výstupními impedancemi (50Ω, 600Ω), lze zpravidla zatížit jen jeden z nich.  Generátory, jejichž výstupní odpor se mění s nastavením výstupního děliče či vůbec není definován, patří mezi zastaralé.

9 Výstupní obvody generátorů signálů  Moderní číslicově řízené generátory umožňují nastavit výstupní impedanci ve velmi širokém rozsahu od 50  do 1200  zpravidla s velmi malým krokem cca 0,5 .  Výstup je na nich většinou jen nesymetrický, ale můžeme se setkat i se symetrickým výstupem.

10  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

11 Literatura  Vitejček E. a Hos V.: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  Fajt V. a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  Bejček L. a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003  Belza J. : Operační zesilovače pro obyčejné smrtelníky, BEN, Praha 2004  Srovnal V. a kol.: Elektrotechnická měření – Měřící přístroje, Informatorium Praha 2008


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google