Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tlak záření Miroslav Šára a Lenka Ščepánková. Obsah 1. co to je 1. co to je 2. jak to funguje 2. jak to funguje 3. k čemu je to dobré 3. k čemu je to.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tlak záření Miroslav Šára a Lenka Ščepánková. Obsah 1. co to je 1. co to je 2. jak to funguje 2. jak to funguje 3. k čemu je to dobré 3. k čemu je to."— Transkript prezentace:

1 Tlak záření Miroslav Šára a Lenka Ščepánková

2 Obsah 1. co to je 1. co to je 2. jak to funguje 2. jak to funguje 3. k čemu je to dobré 3. k čemu je to dobré 4. co jsme s tím provedli 4. co jsme s tím provedli Tlak záření

3 Co je tlak záření Tlak záření je energie kterou předávají částice elektromagnetického záření s hybností nejlépe hmotným objektům se kterými se setkají. Tlak záření je energie kterou předávají částice elektromagnetického záření s hybností nejlépe hmotným objektům se kterými se setkají. Toto předání energie se projeví tlakem ve směru záření. Toto předání energie se projeví tlakem ve směru záření. Každé elektromagnetické záření působí tlakem na objekty. Každé elektromagnetické záření působí tlakem na objekty.

4 Jak funguje tlak záření Poměrně jednoduché : ozařujete objekt s hmotností. Poměrně jednoduché : ozařujete objekt s hmotností. Tlak kterým působí záření se zvyšuje s klesající teplotou objektu na který záříme a s rostoucí schopností našeho objektu odrážet naše záření (tedy záření kterým právě působíme) Tlak kterým působí záření se zvyšuje s klesající teplotou objektu na který záříme a s rostoucí schopností našeho objektu odrážet naše záření (tedy záření kterým právě působíme)

5 K čemu je dobrý tlak záření Vzhledem k tomu, že je tak maličký nelze ho použít k řezání nebo k pohybu přímo na planetě. Vzhledem k tomu, že je tak maličký nelze ho použít k řezání nebo k pohybu přímo na planetě. Lze ho použít k pohonu na sluneční vítr kdy slunce (nebo jiná hvězda která je zrovna poblíž) září zrovna i na náš objekt vybavený plachtou. Tato plachta bude,chytat´ náš tlak a tím se bude pohybovat směrem od slunce. Lze ho použít k pohonu na sluneční vítr kdy slunce (nebo jiná hvězda která je zrovna poblíž) září zrovna i na náš objekt vybavený plachtou. Tato plachta bude,chytat´ náš tlak a tím se bude pohybovat směrem od slunce.

6 Co jsme prováděli s tlakem záření Pokus Pokus Cílem našeho pokusu bylo ověřit zda-li tlak záření lze prokázat pomocí nám,dostupným´ materiálům a technice. Cílem našeho pokusu bylo ověřit zda-li tlak záření lze prokázat pomocí nám,dostupným´ materiálům a technice. Prozatím se to nepodařilo. Prozatím se to nepodařilo.

7 Co jsme zjistili Tlak záření existuje ale pro využití nemáme zatím dostatečně silné zdroje laserů a nebo je prostě pro běžné využití příliš slabý. Tlak záření existuje ale pro využití nemáme zatím dostatečně silné zdroje laserů a nebo je prostě pro běžné využití příliš slabý. Vyskytuje se naprosto všude kde je elektromagnetické záření a něco na co se září. Vyskytuje se naprosto všude kde je elektromagnetické záření a něco na co se září.

8 Jaký by byl svět kdyby … tlak záření byl dejme tomu 100x vyšší – tlak záření byl dejme tomu 100x vyšší – Odpoledne na rovníku by museli nosit deštníky, protože by je záření sráželo k zemi. Odpoledne na rovníku by museli nosit deštníky, protože by je záření sráželo k zemi. Byli by známi příběhy ze středověku jak byla nepřátelská flotila odvanuta božím světlem místo toho aby vzplála božím světlem. (Archimedes a Římané) Byli by známi příběhy ze středověku jak byla nepřátelská flotila odvanuta božím světlem místo toho aby vzplála božím světlem. (Archimedes a Římané) Planety by se vzdalovali od svých hvězd. Planety by se vzdalovali od svých hvězd. Atd. Atd.


Stáhnout ppt "Tlak záření Miroslav Šára a Lenka Ščepánková. Obsah 1. co to je 1. co to je 2. jak to funguje 2. jak to funguje 3. k čemu je to dobré 3. k čemu je to."

Podobné prezentace


Reklamy Google