Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hlavní rozdíl mezi hvězdou a planetou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hlavní rozdíl mezi hvězdou a planetou"— Transkript prezentace:

1 Hlavní rozdíl mezi hvězdou a planetou
Je, že hvězda (např.-Slunce) vydavá vlastní světlo nebo-li záření a planeta (např.-Země) to světlo odráží a tak se může zdát že planeta taky svítí, ale je to jen odraz.

2 další Rozdíly mezi hvězdou a planetou
Rozdílů mezi planetami a hvězdami je mnoho. Především hvězdy jsou mnohonásobně hmotnější než planety (např. Slunce je zhruba 300 000x hmotnější než Země). Kvůli obrovské hmotnosti (a s tím souvisejícím vysokým tlakem a vysokou teplotou uvnitř hvězd) probíhají ve hvězdách pochody vedoucí k uvolňování energie a hvězdy ji vyzařují do okolí, svítí. Naproti tomu planety vidíme zejména díky světlu, které odráží.

3 Dalším rozdílem je také chování hvězd a planet na obloze při jejich pozorování. Zatímco hvězdy (kromě Slunce) jsou od nás velice daleko a proto se jejich poloha (obraz) na noční obloze vůči ostatním hvězdám téměř nehýbe, planety svou polohu vůči ostatním hvězdám na noční obloze mění (jsou k nám totiž blíže, a tak je jejich pohyb patrný) - jako by po obloze putovaly. Nepřekvapí nás tedy, že slovo planeta pochází z řeckého πλανήτης (planétés), což znamená "poutníci".

4 Planeta-Země

5 Hvězda-Slunce

6 K porovnání

7 Sluneční soustava


Stáhnout ppt "Hlavní rozdíl mezi hvězdou a planetou"

Podobné prezentace


Reklamy Google