Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Petra Rýznarová Martin Hovorka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Petra Rýznarová Martin Hovorka"— Transkript prezentace:

1 Petra Rýznarová Martin Hovorka
Vesmír Planeta Venuše Petra Rýznarová Martin Hovorka

2 Rozměry Venuše Vzdálenost od slunce: 108,2 milionu km Průměr:12100km
Povrchová teplota: 500°C Atmosféra:exstrémě hustá,oxid uhličitý Hmotnost:4, Hustota:5248 km/m2 Délka dne:243 dnů R Délka roku:225 dnů

3 Vysvětlení jména Venuše
Venuše, perla oblohy, starověkými astronomy zvaná též Jitřenka nebo Večerka. Venuše nese jméno podle řecké bohyně jara a probouzející se přírody, později však známé jako bohyně lásky a krásy a stejně tak, jako je tajemná láska, tak i Venuše před námi skrývá svou tvář a halí ji do oblaků a par. Toto jméno jí snad bylo přisouzeno díky jasnosti Venuše na obloze. A když se mnohem později určovala jména objektů na povrchu, objevitelé pokračovali a byla jim, až na pár výjimek, dána ženská jména.

4 Venuše Venuše, je zahalená v husté atmosféře, dobře odráží sluneční svit a je proto snadné nalézt ji v některých obdobích na obloze jako Večernici nebo Jitřenku.Díky neměnnosti počasí se povrch planety téměř nezměnil ani za miliony let.

5 Charakteristika Venuše
Venuše její dráhou leží nejblíže k Zemi. Hustá oblaka kyseliny sírové zabraňuje přímému pozorování povrchu.Díky skleníkového efektu dosahuje teplota povrchu Venuše až 480°C.Venuše krouží kolem Slunce takřka po kruhové dráze ve vzdálenosti 108 milionů km s periodou 225 dní.Otočení kolem vlastní osy(ve směru hodinových ručiček, proti oběhu, tzv. retrográdní rotace) trvá 243 pozemských dnů.To znamená že na Venuši Slunce vychází a zapadá jen 2-krát za 1 oblet slunce.

6 Důležité objevy 1610: Galileo pozoruje fáze Venuše.
1958: Rádiová měření teploty. 1962: Mariner 2 jako první sonda, polétající kolem Venuše,potvrzuje její vysokou teplotu 1974: Mariner 10pořizje 4000 snímků oblaků. 1978: První podrobné mapy, pořízené sondou Pioneer. 1990: Sonda Magellan zahajuje podrobné mapování.

7 Planeta Venuše na večerní obloze
Proč je vlastně Venuše na obloze tak jasná? Je k tomu hned několik důvodů. První dva z nich – fakt, že se planeta může přiblížit k Zemi až na 40 milionů km a její relativně velký průměr ( km) – menší než průměr Země jen asi o 5 % – činí z Venuše astronomicky velmi atraktivní objekt. Třetí důvod je pro astronomy ale spíš noční můrou – povrch planety je neprůhledně zakryt silnou oblačnou přikrývkou.

8 Obrázky planety Venuše


Stáhnout ppt "Petra Rýznarová Martin Hovorka"

Podobné prezentace


Reklamy Google