Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…"— Transkript prezentace:

1 Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…

2 Slunce Je to ohromná koule velmi žhavých plynů. Ve srovnáním se Zemí je Slunce obrovské. Jeho objem by vyplnilo takových planet, jako je ta naše a na délku jeho průměru by se jich vešlo vedle sebe 109.

3 Fotosféra Oslepující světlo Slunce pochází z vrstvy o tlouštce menší než 300km, z fotosféry. Je to ona, která vyvolává dojem, že je Slunce na krajích ohraničené. Její teplota je asi 6000 °C. Jeví se jako sít malých buněk, granulí, v neustálém vření. Každá z granulí je bublinou plynu o velikosti Francie. Vynoří se, promění a zmizí během 10 minut.

4 Sluneční skvrny Tu a tam jsou na povrchu Slunce vidět tmavá místa, nazývaná sluneční skvrny. Při jejich každodenním pozorování lze zjistit, že nesetrvávají na stejném místě. Jejich pohyb dokazuje, že se Slunce otáčí kolem své osy. Slun. skvrny se jeví tmavé proto, že jsou chladnější než jejich okolí. Jsou viditelné až několik týdnů.

5 Chromosféra a koróna Během úplného zatmění se objevuje kolem Slunce tenké lemování růžové barvy,chromosféra, a kolem ní stříbřité nepravidelné kolo,koróna. Jsou to vnější části Slunce.Tvoří sluneční atmosféru.Obvykle nejsou vidět.Chromosféra sahá do výše 5000km nad povrch Slunce.Ježí se výtrysky velmi horkého plynu,spikulemi. Teplota roste s výškou:na hranici dosahuje až °C.Koróna,která ji obklopuje,přechází volně do kosmického prostoru.Její teplota překračuje až 1mil.stup

6 Nitro Slunce Obsahuje nejjednodušší prvky, známé ze Země, 98% jeho hmotnosti tvoří vodík a helium.Směrem ke středu teplota stále narůstá a hmota je stále hustší.V samém středu teplota dosahuje až 15 mil. stupnů a tlak 100 mil. převyšuje ten,který je na Zemi.V této výhni se atomy H spojují po 4 a mění se v atomy He.Touto reakcí se uvolnuje teplo a světlo.Každou sekundu se v srdci Slunce přemění 400 mil. tun H na He.

7 Sluneční erupce Během sluneční erupce se množství energie,nacházející se v chromosféře a koróně,náhle uvolní.Hmota je vyvržena do koróny a urychlené atomové částice jsou vysokou rychlostí vypuzeny do meziplanetárního prostoru.Tyto jevy jsou doprovázeny vyzařováním rentgenových paprsků,rádiových vln a v případě nejsilnějších erupcí i viditelným světlem.Když částice dospějí do blízkosti Země a proniknou do zem. atmosféry,vyvolají polární záře.

8 Dominika Jelínková Čerpala jsem z knížky Vesmír


Stáhnout ppt "Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…"

Podobné prezentace


Reklamy Google