Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země"— Transkript prezentace:

1 Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země

2 3. Vznik Země Vznik Země a nejstarší období jejího vývoje
Doba vzniku planety Země je již poměrně známá. Stalo se tak před zhruba 4,6 miliardami let. Přesný mechanismus jejího vzniku stále zahaluje závoj tajemství. Vložte mapu země.

3 3. Vznik Země Vznik Země a nejstarší období jejího vývoje
Některé hypotézy byly již zcela překonány. Teorie, že planety vznikly z prachu a plynu vytrženého z hvězdy díky silám způsobeným blízkým průchodem nějaké jiné hvězdy je již nepravdivá. Tato hypotéza by měla nepříjemný důsledek. Planet by ve vesmíru bylo velmi málo. Vložte mapu země.

4 3. Vznik Země Vznik Země a nejstarší období jejího vývoje
Vytvoření zárodků Slunce a planet Dnes obecně uznávaná teorie předpokládá vznik soustav podobných naší Sluneční soustavě smršťováním zárodečné mlhoviny – velmi rozsáhlého oblaku plynu a prachu o průměru zhruba 1 světelný rok. Původní hustota takové pramlhoviny byla jen několik tisíc atomů v krychlovém centimetru. Vložte mapu země.

5 3. Vznik Země Vznik Země a nejstarší období jejího vývoje
Ne všechen plyn a prach z pramlhoviny se spotřebuje na stavbu hvězdy. Jejich molekuly mají svou vnitřní energii a chaoticky se pohybují. Brání tak smršťování. Přesto ke smršťování dojde. Mlhovina září a ztrácí tak svou energii. Molekuly plynu září a přispívají k ochlazování jen velmi málo. Zato prach ochlazuje mlhovinu velmi razantně. Vložte mapu země.

6 3. Vznik Země Vznik Země a nejstarší období jejího vývoje
Velmi důležitou podmínkou ke smršťování bývá nějaká vnější porucha, třeba rázová vlna od blízké supernovy, přechod mlhoviny ramenem spirální galaxie nebo vzájemné prolínání dvou galaxií (například Tykadla). Tyto události velmi často nastartují úplnou porodnici nových hvězd a jejich planetárních systémů. Podle posledních výzkumů může být počáteční impuls i elektromagnetické povahy. Vložte mapu země.

7 3. Vznik Země Geologický vývoj Země Předgeologické období
O nitru Země jistě slyšela většina z nás. Říkali nám, že má několik vrstev: kůru, vnější plášť, vnitřní plášť, vnější jádro a vnitřní jádro, které je velmi horké a pravděpodobně je tvořeno kovovou taveninou. To bylo asi vše. Bohužel, ani dnes toho nevíme o moc více. Vložte mapu země.

8 3. Vznik Země Předgeologické období
Vzhledem k tomu, že nejhlubší vrt vyhloubený lidmi zasahuje jen do zlomku tloušťky zemské kůry, pochází naše informace o vnitřku Země především z měření různých projevů zemské aktivity a jejich následnou matematickou analýzou pomocí počítačových simulací. Vložte mapu země.

9 3. Vznik Země Nejhlubším vrtem na pevnině je pravděpodobně stále ještě vrt SG3 na poloostrově Kola, vrtaný ve tvrdých horninách, s plánovanou hloubkou 13,5 až 15 km. Vrtání začalo v roce 1970 a již v roce 1984 vrt dosáhl hloubky m. Kvůli přílišnému zakřivení pak musel být zastaven a od hloubky 7800m se začal vrtat nový stvol, který v roce 1989 dosáhl m. Pro hloubení vrtu musely být průběžně vyvíjeny a odzkušovány nové unikátní technologie. Aby se vrtné soutyčí vlastní vahou nepřetrhlo, vrtalo se duraloaluminiovými tyčemi vážícími 170 tun za použití řídkého výplachu, který do nich hnalo čerpadlo v množství 28 litrů za sekundu. Výplach dole otáčel vrtným nástrojem a vynášel nahoru vrtnou drť. Vytažení soutyčí z této hloubky bylo plně automatizováno a přesto trvalo 12 hodin. Horninové vzorky (tzv. vrtné jádro) se při vytahování změnou tlaku trhaly, odletovaly z nich odštěpky a někdy doslova explodovaly. Teplota vody na dně vrtu byla 220 stupňů Celsia a tlak na dno vrtu činil 1400 atmosfér. V těchto podmínkách se diamantové vrtné nástroje neosvědčily a muselo se vrtat speciálně vyvinutými keramickými břity. Protože se vrtalo v polárních podmínkách, musela být vrtná věž uzavřená. Vrtalo se v nepřetržitém provozu. Přímo u vrtu se v jednotlivých směnách střídalo 40 lidí, další hned na místě vyhodnocovali vzorky, připravovali výplach a kontrolovali vrtné tyče ultrazvukem aby našli případné vady materiálu a zabránili havárii. Byla to továrna, ve které bylo zaměstnáno 400 lidí.

10 3. Vznik Země Jak se zkoumá nitro Země ?
Studuje se hlavně šíření seismických vln - jejich rychlost, odraz a lom na rozhraních v různých hloubkách. Odtud také pochází onen známý model nitra Země. Z provedených simulací vyplývá, že teplota v jádru Země je jen o málo menší než povrchová teplota Slunce (cca 5100°C) a tlak dosahuje přibližně 360 GPa. Vložte mapu země.

11 3. Vznik Země Předgeologické období
Formování jádra Země probíhalo v době, kdy byla Sluneční soustava ještě velmi mladá – asi kolem 30 miliard let. Země se formovala shlukováním mraku plynů a prachu. Vytvořilo se množství malých planetek se zhruba kilometrovým průměrem. Jejich častými srážkami vznikaly větší planety s průměry již několik tisíc kilometrů. Vložte mapu země.

12 3. Vznik Země Otázky pro opakování: Kdy vznikla planeta Země?
Jak asi vznikla planeta Země? Jak studujeme hlubiny Země? Kolik km měří nejhlubší vrt na Zemi? Vložte mapu země.


Stáhnout ppt "Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země"

Podobné prezentace


Reklamy Google