Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Obecná chemie Téma: Chemické zápisy Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – označení atom, molekula, jak se značí a zapisují. Dozví se, jak se vyvíjeli značky prvků, kdo je poprvé pojmenoval, podle čeho jsou odvozený názvy prvků. Text slouží i jako zápis do sešitu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 CHEMICKÉ ZÁPISY

3 Chemická značka Zapisujeme chemické prvky: A, atomy prvků – Na, N, Cl B, molekuly prvků – značka prvku s malým číslem vpravo dole S 8, P 4, H 2 Velké číslo před značkou prvku = počet atomů, molekul, iontů 3H 2 - ___________________________________________________

4 České názvy prvků jsou většinou odvozeny z názvů mezinárodních. Mezinárodní latinské názvy vyjadřují například: 1,Některou význačnou vlastnost prvků (brom byl pojmenován podle zápachu – bromos = zápach, chlor z řeckého slova chloros = žlutozelený) 2,Zdroje výskytu prvku (vápník podle latinského názvu calc = vápno, vodík z řeckých slov hydor = voda a gennao = tvořím) 3,Jméno vynikajících vědců – einsteinium, mendelevium, curium Značka prvku má více významů. Například značka vodíku znamená nejen chemický prvek vodík, ale také jeden atom vodíku. Větší počet atomů se zapíše číslem před značku prvku, např. 3H znamenají 3 atomy vodíku.

5 Začátkem 19.století J.J.Berzelius navrhl použití těch značek prvků, které se nyní používají na celém světě.

6 Atomy a molekuly Přiřaď správný symbol z nabídky:O 2, 2O, O 3, 3O, 2O 2, O k tvrzení do volného sloupce v tabulce tvrzeníSymbol Tři molekuly kyslíku Tři atomy kyslíku Jedna molekula ozónu Dva atomy kyslíku Jedna molekula kyslíku

7 Chemický vzorec Zapisujeme chemické sloučeniny Ze vzorce se dozvíme, které prvky a v jakém množství sloučenina obsahuje. Počet atomů v molekule zapisujeme číslicí u značky prvku vpravo dole, např. SO 3 = 1 atom síry a 3 atomy kyslíku.

8 sloučeniny jsou dvouprvkové např. voda H 2 O dvouprvková sloučenina (molekula) složená ze atomů vodíku a 1 atomu kyslíku sloučeniny tříprvkové kyselina sírová H 2 SO 4 - _____________________________

9 Zdroje: Přehled chemie pro základní školy: Doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Prof. Ing. Karel Kolář, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, vydalo v Praze roku 2006 SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN 80-7235-260-1 Základy chemie 1 – Pavel Beneš, Václav Pumpr, Jiří Banýr, Fortuna, 2002, ISBN 80-7168-720-0 Chemie – Úvod do obecné a anorganické chemie, učebnice – Mgr. Josef Mach, Mgr. Irena Plucková, Ph.D., Mgr. Jiří Šibor, Ph.D., NOVÁ ŠKOLA, s.r.o. 2010, ISBN 978-80-7289-133-7 Chemie hrou: Doc. RNDr. Luděk Jančář, CSc., Doc. PhDr. Emílie Musilová, CSc. – vydala Masarykova univerzita v Brně roku 2004, ISBN 80-210-3559-5


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google