Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s."— Transkript prezentace:

1 Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.

2 .Smluvní strany provádějí politiky, strategie, koncepce a programy zaměřené na zvyšování povědomí o životním prostředí a na zlepšení přístupu veřejnosti k informacím o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat a na podporu s tím souvisejících vzdělávacích studijních plánů a programů.Smluvní strany provádějí politiky, strategie, koncepce, programy a plány zaručující účast veřejnosti při rozhodování ve vztahu k ochraně a udržitelném rozvoji Karpat a provádění této smlouvy.. Článek 13 Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat (Karpatské úmluvy)

3 www.anped.org Mission Statement - ANPED, the Northern Alliance for Sustainability works to empower Northern civil society in creating and protecting sustainable communities and societies world-wide. posilování kapacit, sdílení informací a znalostí (přenos zkušeností a praxe), posilování úlohy občanského sektoru v rozhodovacích procesech souvisejících s politikou a směřováním k udržitelnému rozvoji - na místní, národní, regionální a mezinárodní úrovni (mezinárodní procesy, kampaně, publikace, společné projekty) ANPED je platformou pro členy s podobnými zájmy a posláním Pracovní skupiny ANPED kontaktuje asociace místních a regionálních správ - ICLEI, CEMR

4 Smyslem projektu- vytvořit podmínky pro naplňování CC Nástrojem je zvýšení kapacity a zapojení “stakeholderů” – relevantních klíčových institucí a skupin – představitelé regionálních a místních správ, nevládní organizace, vědecké instituce, správy chráněných oblastí, informační a kulturní centra, soukromý sektor (místní firmy), komunity,.. Projekt zdůrazňuje výhody a důležitost účasti veřejnosti, která je podle něj klíčová pro naplnění úmluvy – máme úmluvu – jak uspějeme?

5 Co dobrého přinese? Důvěryhodnost, důvěra, čitelnost, motivace Větší legitimita CC Větší odpovědnost institucí zapojených do procesu naplňování úmluvy Jasnější přístup k informacím Přenos příkladů dobré praxe

6 JAK NA TO? POSTUPNĚ.. - I. fáze -  Identifikovat klíčové „stakeholdery“  Zahájit kontakt s MŽP  Setkání stakeholderů u kulatého stolu s cílem stanovit priority pro CC - z hlediska regionu - „hlas z Karpat“  doporučení a návrhy pro aktivity/projekty v rámci úmluvy  Prezentace výstupů na mezivládním setkání (COP)  ANPED vytvoří Praktického průvodce Karpatskou úmluvou  Networking

7


Stáhnout ppt "Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google