Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ"— Transkript prezentace:

1 SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ Z_072_Světadíly_Amerika_Severní Amerika-Vodstvo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 7. ročníku ZŠ. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo – Světadíly – Amerika – Severní Amerika. Je určen pro předmět zeměpis a ročník sedmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Brinke, J., Baar, V., Kašpar, V., Pollaková, M., Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Fortuna, Praha 2002.

3 Vodstvo Severní Amerika je rozsáhlý kontinent, proto zde najdeme velké množství řek i jezer. Obklopují ji tři světové oceány: Severní ledový, Atlantský a Tichý oceán. Niagarské vodopády

4 Severní Ameriku omývají tyto moře a zálivy: Od Tichého oceánu:
Panamský záliv, Panamský průplav, Kalifornský záliv Od Atlantského oceánu: Labradorské moře, záliv svatého Vavřince, Sargasové moře, Mexický záliv, Floridský průliv, Karibské moře, Bahamský průliv

5 Od Severního ledového oceánu
Beaufortovo moře, řada zálivů, Baffinovo moře, Hudsonův záliv a průliv

6 Řeky Mississippi je největší řeka kontinentu a jedna z největších řek na světě. Vlévá se do Mexického zálivu a má mnoho přítoků, mezi největší patří: Z pravé strany: Missouri (na soutoku je dokonce vodnatější) Arkansas Z levé strany: Ohio Wisconsin

7 Další řekou, která ústí do Atlantského oceánu je řeka svatého Vavřince
Mackenzie se vlévá do Severního ledového oceánu. Je 12. nejdelší řeka na světě. Do Beringova moře (Severní ledový oceán) se vlévá aljašská řeka Yucon. Řeky, které ústí do Tichého oceánu jsou spíše kratší a méně významné, vyjímkou však je řeka Colorado.

8 Jezera V Severní Americe najdeme mnoho jezer, z nichž většina je ledovcového původu. Najdeme zde jednu z největších soustav jezer na světě – Velká jezera, přes níž prochází státní hranice Kanady a USA. Velká jezera leží v povodí řeky svatého Vavřince.

9

10 Velká jezera Největším jezerem v této soustavě (i nejhlubším), zároveň největším jezerem Ameriky a 3. největším jezerem světa je Hořejší jezero. Na druhou a třetí příčku řadíme jezera Huronské a Michiganské, která se někdy uvádějí jako jedno, protože jsou spojena průlivem Mackinac. Další v soustavě Velkých jezer je Erijské a Ontarijské.

11 Mezi další velká jezera, ležící na severu kontinentu patří:
Velké Medvědí, Velké Otročí, Athabasca, Sobí a Winnipežské Mezi Erijským jezerem a Ontariem teče řeka Niagara, na které jsou světoznámé vodopády - Niagarské vodopády, jejich vody padají až do hloubky 52 metrů. Ve velké pánvi najdeme také jezero se slanou vodou - Velké Solné jezero.

12 Úkoly Které tři oceány omývají břehy Severní Ameriky?
Která řeka je největší na tomto kontinentu? Jak se jmenuje jedno z největších jezer, ve kterém je slaná voda?

13 Odpovědi Severní ledový oceán, Atlantský oceán, tichý oceán
Mississippi, je nejen největší v Severní Americe, ale patří i k největším na světě. Slaná voda se nachází ve Velkém solném jezeře.

14 Použité zdroje Mississippi watershed map 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Niagara Falls USA-CANADA.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: CANADA.jpg Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google