Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03"— Transkript prezentace:

1 Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
IKT Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03 Mgr. Josef Nožička

2 Anotace Materiál poskytuje žákům ucelený přehled o jazyce vývojových diagramů. Musí být doplněn výkladem. Autor Mgr. Josef Nožička (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechnika 23-41-M/01 Strojírenství 78-42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Algoritmus, vývojový diagram Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí IKT.

3 K čemu slouží vývojové diagramy?
Vývojový diagram je druh diagramu, který slouží k grafickému znázornění jednotlivých kroků algoritmu nebo obecného procesu. Jednotlivé kroky algoritmu jsou v něm znázorněny pomocí grafických symbolů a jsou navzájem propojeny pomocí orientovaných šipek. Vývojové diagramy jsou často využívány i v jiných oblastech než v informatice, a to pro analýzu, návrh, dokumentaci nebo řízení procesu.

4 Vývojové diagramy – přehled značek
Ve vývojových diagramech se používá několik typů značek, z nichž každé je přiřazen určitý význam. Do těchto značek se vpisují operace nebo skupiny operací, které se mají provést. Vývojové diagramy standardně nezobrazují tok dat, ten je zobrazován například pomocí data flow diagramů. Poznámka Pro standardní zápis značek u vývojových diagramů existuje jednotná norma, která se však v praxi příliš nedodržuje. Jednotlivé implementace zápisů se však od sebe příliš neliší.

5 Základní příkazy začátek diagramu konec diagramu
blok zpracování (do bloku zapisujeme akce, které se mají provést)

6 Základní příkazy II. blok vstupu a výstupu (v případě vstupu se obvykle do bloku zapisuje slovo čti, v případě výstupu slovo piš) spojka (pro rozsáhlé diagramy, rozdělené do několika částí)

7 Strukturované příkazy
sekvence (posloupnost příkazů, které se postupně provedou) větvení (úplné a neúplné) (umožňuje program rozdělit do 2 větví)

8 Cyklické příkazy cyklus s podmínkou na začátku (while)
cyklus s podmínkou na konci (repeat until) cyklus s pevným počtem opakování (for)

9 Složené algoritmické konstrukce
Z této ukázky vývojového diagramu je patrné, že jednotlivé algoritmické konstrukce je možné do sebe vnořovat (jeden cyklus je zde vnořen do druhého) a že v těle cyklu či větvení mohou být místo jednotlivých příkazů celé jejich sekvence (P2 a P3 v těle vnitřního cyklu).

10 Zdroje SEVOCAB: Software and Systems Engineering Vocabulary. Term: Flow chart. Retrieved 31 July Dostupné z:


Stáhnout ppt "Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03"

Podobné prezentace


Reklamy Google