Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Novotnou Jaroslavou Moderní pohádky - úryvky

2 Moderní pohádky - úryvky

3 A jak tam vodník Arion pod vodou zpíval a naříkal, třásla se každá krůpěj vody, jako by to byla slza. A v každé krůpějce uvázlo něco z jeho zpěvu. A proto už voda není němá. Proto zvoní, cinká, ševelí, šeptá, zurčí a bublá, šplouchá, šumí, hučí, repotá, úpí a kvílí, burácí, řve, ječí a hřímá, sténá a vzdychá a směje se, hraje na stříbrnou harfu, klokotá jako balalajka, zpívá jako varhany, duje jako lesní roh a hovoří jako člověk v radosti nebo v žalu. (Podle K. Čapka)

4 … rozhodl se, že bude básníkem a že bude skládat básně. Měl jednoho známého básníka, bydlel v Pampeliškové ulici a jmenoval se správně Žejdlíček. Ale jak je známo, všichni básníci mají rádi krásná jména, a proto, když Žejdlíček začal psát básně,, vybral si jiné jméno a říkal si Květík.

5 Já se už dobře na to nepamatuji, jak se naučil mluvit. Snad tím, že Pepík s ním pořád povídal. Nebo to byl nějaký zvláštní kocourek? Ale co je na tom celkem tak divného? Slyšeli jste již mluvit špačka nebo papouška? Tak proč by neměl mluvit právě on. A lidské řeči zvíře také dobře rozumí.

6 Byl to krásný zelený koník s dlouhými tykadly, oči mu bujností jen hrály a kopal na všechny strany. Potom ho přivázali ke kůlně, a celou noc stavěli kolem něho pěknou ohrádku. Ráno šel koníkovi pro krmení. Vrátil se s velkou nůší, až se pod ním prohýbal.

7 … otevřel kufřík a vzal si na sebe kostkovanou košili, kterou směl umazat, a na nohy si obul plátěné střevíce. Babička mu zatím uvařila vajíčko naměkko a on se do něj pustil. Rozbil skořápku, a lžičkou je pomalu vyjídal. Přikusoval k němu kousek chleba. Vajíčko vonělo, a tak na něj dostal chuť i Punťa.

8 Karel Čapek – Vodnická pohádka Nikolaj Nosov - Jak Neználek skládal verše Josef Lada – O kocourovi, který mluvil Ondřej Sekora – Ferda mravenec Bohumil Říha – Honzíkova cesta – Družstevní vajíčko

9 A jakou znáte vy?


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP."

Podobné prezentace


Reklamy Google