Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_32_INOVACE_438_Podmínkové věty (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová ROČNÍK, DATUM: 9., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Anglický jazyk, Podmínkové věty ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Anotace: Materiál určený pro žáky základní školy v předmětu anglický jazyk k prezentaci na interaktivní tabuli či dataprojektoru. Jedná se o přehled podmínkových souvětí, výklad a příkladové věty.

3 Podmínkové věty CONDITIONAL CLAUSES
Vedlejší podmínkové věty (kondicionály) bývají v angličtině uvozeny spojkou IF. Dělíme je na: nultý kondicionál (Když potřebuji peníze, zajdu do banky.) první kondicionál (Jestli bude zítra pršet, zůstaneme doma.) druhý kondicionál (Kdybych měl čas, učil bych se AJ každý den.) třetí kondicionál (Kdyby se býval více učil, tak by tu zkoušku udělal.)

4 Nultý kondicionál ZERO CONDITIONAL
vyjadřuje stálé pravdy. Používáme ho, když chceme říct, co děláme, když ... vedlejší podmínková věta bývá uvozena spojkou IF, kterou můžeme přeložit jako když, kdykoliv, vždycky když, jestliže, -li obě věty, hlavní i vedlejší, bývají v přítomném čase prostém (protože se jedná o stálé pravdy) IF = když

5 Zero conditional Když potřebuji peníze, jdu do banky.
vedlejší podmínková věta hlavní věta If I need money, I go to the bank. přítomný čas If you want to get good marks, you must study. Jestliže chceš dobré známky, musíš se učit. If I’m hungry, I have something to eat. Vždy když mám hlad, dám si něco k jídlu. It is dangerous to drive if you drink alcohol. Je nebezpečné řídit, když piješ alkohol.

6 První kondicionál FIRST CONDITIONAL
používáme pro reálné, možné podmínky. Říkáme, co uděláme, jestli ... nejčastěji tyto věty mluví o budoucnosti vedlejší věta bývá nejčastěji uvozena spojkou IF, kterou překládáme jako jestliže, jestli Hlavní věta je v budoucím čase, ve větě vedlejší se však užívá přítomný čas prostý! IF = jestliže

7 First conditional Jestli bude zítra pršet, zůstaneme doma.
vedlejší podmínková věta hlavní věta If it rains tomorrow, we will stay at home. přítomný čas prostý budoucí čas If I need anything, you’ll help me. Jestliže budu něco potřebovat, pomůžeš mi. If that lion catches us, he’ll eat us. Jestli nás ten lev chytí, sní nás. If he isn’t hungry, he’ll leave us alone. Jestli nebude hladový, nechá nás na pokoji.

8 Druhý kondicionál SECOND CONDITIONAL
použijeme, když mluvíme o nereálných věcech, o tom, co by bylo, kdyby... říká, co by se stalo, kdyby byla podmínka splněna (ale splněna není, takže se to nestalo) tyto věty mluví o přítomnosti. Věta hlavní užívá podmiňovací způsob (would), ve větě vedlejší je minulý čas IF = kdyby

9 Second conditional Kdybych měl čas, učil bych se AJ každý den.
vedlejší podmínková věta hlavní věta If I had time, I would study English every day. minulý čas prostý podmiňovací způsob If I had a lot of money, I would buy a car. Kdybych měl hodně peněz, koupil bych si auto. (Ale peníze nemám, tak si auto nekoupím.) If I was hungry, I would have something to eat. Kdybych měl hlad, dal bych si něco k jídlu. (Ale hlad nemám, tak si nic nedám.) He would do it if they paid him well. On by to udělal, kdyby mu dobře zaplatili. (Ale on ví, že mu nezaplatí, tak to neudělá.)

10 Třetí kondicionál THIRD CONDITIONAL
tyto věty mluví o minulosti ve větě hlavní bývá minulý podmiňovací způsob (would have + příčestí minulé), ve větě vedlejší bývá předminulý čas v češtině se takové věty používají jen málo IF = kdyby býval

11 Third conditional Kdyby se býval více učil, tak by tu zkoušku udělal.
vedlejší podmínková věta věta hlavní If he had studied more, he would have passed the exam. předminulý čas minulý podmiňovací způsob If I had had a lot of money, I would have bought that house. Kdybych býval měl hodně peněz, byl bych si koupil ten dům. (Ale peníze jsem neměl, tak jsem si dům nekoupil.) She would have helped him if he had asked. Byla by mu pomohla, kdyby jí řekl. (Ale on jí neřekl a ona mu nepomohla.)

12 Srovnání If I am thirsty, I have some coke. - Když mám žízeň, piju kolu. (vždycky když, běžně, normálně) If I am thirsty, I'll have some coke. - Jestli budu mít žízeň, dám si kolu. (Možná si dám kolu, protože možná budu mít žízeň.) If I was thirsty, I'd have some coke. - Kdybych měl žízeň, dal bych si kolu. (Ale žízeň nemám a tak si kolu nedám.) If I had been thirsty, I'd have had some coke. - Kdybych býval měl žízeň, byl bych si dal kolu. (Jenže já jsem žízeň neměl, a proto jsem si kolu nedal.)

13 typ kodicionálu vedlejší podmínková věta hlavní věta první přítomný čas WILL druhý minulý čas WOULD třetí předminulý čas WOULD HAVE + done typ kodicionálu vedlejší podmínková věta hlavní věta první If you help me, I will do it. druhý If you helped me, I would do it. třetí If you had helped me, I would have done it.

14 Použité obrázky:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google