Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Zvukové obvody televizoru OB21-OP-EL-ELN-NEL-M-3-015

3 Zvukové obvody televizoru - paralelní zpracování zvuku - mezinosné zpracování zvuku - kvaziparalelní zpracování zvuku

4 Obrazový mezifrekvenční zesilovač Charakteristika přenosu mezifrekvenčního zesilovače v TVP. Závislost útlumu na frekvenci (typ mezinosného zpracování zvuku; zvuková nosná je pouze částečně potlačena).

5 Obrazový mezifrekvenční zesilovač Charakteristika kreslená jako závislost zesílení na frekvenci (typ kvaziparalelního zpracování zvuku; zvuková nosná je v obrazové cestě potlačená na min.) – tuto selektivitu zabezpečuje predřazený filtr PAV (SAW)

6 Paralelní zpracování zvuku - nejdokonalejší způsob - nákladná realizace - nepoužívá se - potřeba velmi stabilní frekvence oscilátoru v kanálovém voliči

7 Mezinosné zpracování zvuku

8 Kvaziparalelní zpracování zvuku

9 Zvukový doprovod televizního vysílání v normách D/K mono, stereo a DUO V normě D/K se vysílá při monofonním vysílání nosná vlna zvuku o kmitočtu 6,5 MHz vyšším, než jaký má nosná vlna obrazu, přičemž úroveň nosné vlny zvuku je o 13 dB nižší oproti úrovni obrazové nosné vlny. 6,5 0 A(dB) f(MHz)

10 Zvukový doprovod televizního vysílání v normách B/G mono, stereo a DUO V normě B/G se při monofonním vysílání vysílá nosná vlna zvuku o kmitočtu o 5,5 MHz vyšším (s toutéž úrovní), než jaký má nosná vlna obrazu, jako v normě D/K. 5,5 0 A(dB) f(MHz)

11 Příjem stereofonního a dvoukanálového zvuku v televizoru Poloha druhé zvukové mezifrekvence pro dvojí zvuk

12 Příjem stereofonního a dvoukanálového zvuku v televizoru V normě D/K se vysílá druhá nosná zvuku 6,26 MHz s útlumem -20 dB. Na dvou nosných lze současně vysílat dva různé zvuky (provoz DUO), Stereofonní přenos - na první, tj. hlavní zvukové nosné frekvenci přenáší informace o obou stereofonních zvucích (pravého R i levého L kanálu ). V normě D/K signál (R+L). Na druhé nosné zvukové frekvenci se vysílá 2R (pro D/K). Monofonní vysílání – jen jeden zvuk se vysílá na hlavní nosné frekvenci zvuku. Pro rozlišení (DUO, MONO a stereo), se vysílá v signálu druhého zvuku identifikační signál s pilotní frekvencí 54,687 5kHz v půlřádkovém offsetu.

13 Děkuji za pozornost

14 Použitá literatura: M. Bezděk: Elektronika II V. Vít: Televizní technika Anténní rozvody a signálové obvody televizorů


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google