Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Domovní televizní rozvody Domovní televizní rozvody Poítaový návrh Počítačový návrh Obor:Elektriář Ročník: 3. Vypracoval:Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. OB21-OP-EL-ELZ-RIC-U-3-013

3 POČÍTAČOVÝ NÁVRH STA POČÍTAČOVÝ NÁVRH STA 1. Úvod 1. Úvod Pro počítačový návrh domovního rozvodu společné TV antény (STA) existuje řada různých programů – např. jednoduchý interaktivní program ITA, který vznikl v rámci závěrečné bakalářské práce na Ústavu radioelektroniky FEKT VUT v Brně. Program je vhodný pro návrh malé (včetně individuální ITA) a střední společné televizní antény (STA). 2 Stručný manuál programu ITA Program je uživatelsky velmi příjemný a umožňuje intuitivní součinnost uživatele formou osmi kroků (záložek) 1. Topologie STA - volba třídy (ITA, STA) a struktury rozvodu (počtu větví). 2. Zásuvky – zadání počtu zásuvek ve větvích rozvodu). 3. Vzdálenosti – zadání vzdálenosti mezi jednotlivými zásuvkami. 4. Kabel, zásuvky – zadání parametrů kabelů a zásuvek. 5. Rozbočovače – zadání parametrů rozbočovačů. 6. Kanály – zadání přijímaných signálů (kmitočet a úroveň nosné obrazu) a parametrů případných anténních předzesilovačů. 7. Aktivní prvky – zadání parametrů zesilovačů (nebo i směšovačů) HS. 8. Výsledky - zobrazení výsledků (úrovně signálů na účastnických zásuvkách s vyzna- čením zda vyhovují normě, graf úrovní všech signálů v rozvodu). V každém kroku dostává uživatel hlášení, zda správně vyplnil všechny položky.

4 2.1 Záložka 1. Topologie Na této stránce uživatel vybere topologii rozvodu. V tomto případě je zvolena individuální televizní anténa ITA se čtyřmi větvemi zakončenými účastnickými zásuvkami. Pokud by nebyl počet větví vybrán, objevilo by se chybové hlášení

5 2.2 Záložka 2. Zásuvky. Na této stránce uživatel zadá počet zásuvek v jednotlivých větvích a rozhodne, zda vzdálenosti zásuvek jsou nebo nejsou stejné. Na každé stránce (záložce) jsou tlačítka „Zpět“, a „Další“, která umožňují posun v programu o jeden zpět nebo dopředu.

6 2.3 Záložka 3. Vzdálenosti Na této stránce uživatel zadá délky kabelů mezi účastnickými zásuvkami v [m] v jednotlivých větvích rozvodu. Pokud nebudou některé vzdálenost zadány, objeví se chybové hlášení

7 2.4 Záložka 2.4 Záložka 4. Kabel, zásuvky Na této stránce uživatel zadá parametry použitého koaxiálního nebo i optického optického kabelu - měrný útlum (v [dB/100m] na kmitočtu 200 MHz) a průchozí i vazební útlumy účastnických zásuvek v [dB].

8 2.5 Záložka 5. Rozbočovač Na této stránce uživatel zadá útlum rozbočovače R v [dB] a vzdálenosti (délky kabelů) v [m] od zesilovače Z k prvním zásuvkám v jednotlivých větvích.

9 2.6 Záložka 6. Kanály Na této stránce zadá uživatel a) čísla kanálů nebo kmitočty nosné obrazu v [MHz] a úrovně signálů v [dB  V] všech přijímaných signálů, b) délku kabelu od antény ke slučovači S v [m], c) parametry anténního předzesilovače (po- kud je použit) tedy jeho zisk a šumové číslo v [dB]).

10 2.7 Záložka 7. Aktivní prvky 2.7 Záložka 7. Aktivní prvky Na této stránce uživatel zadá opět několik parametrů a) parametry použitého zesilovače Z – zisk a šumové číslo v [dB] a maximální úroveň výstupního napětí zesilovače v [dB  V], b) útlum slučovače S v [dB], c) délka kabelu od slučovače S k zesilovači Z v [m].

11 2.8 Záložka 8. Výsledky Po stisknutí tohoto tlačítka se zobrazí úrovně všech přijímaných signálů na nej- vzdálenější a nejbližší zásuvce. Odpovídá-li jejich velikost normě jsou zatrženy zeleně – v opačném případě jsou zatrženy červeně. Po stisknutí tlačítka „Graf“ se vyvolá stránka s grafickým zobrazením úrovní zvolených signálů v rozvodu.

12 8. Výsledky – záložka graf 8. Výsledky – záložka graf Požadované úrovně výstupních signálů v analogových domovních rozvodech STA Pokud úroveň některých signálů nevyhovuje, je nutno se vrátit pomocí tlačítek „Zpět“ na ty stránky, na kterých lze interaktivně změnit některé parametry tak, aby všechny signály měly vyhovující úrovně. V rozvodech digitálních TV signálů mohou být úrovně i odstupy signálu od šumu i výrazně nižší – 75 dB  V >U vyst > 40 dB  V a  > 35 dB. Konečné a vyhovující výsledky je možno vytisknout pomocí tlačítka „Tisk“.

13 Děkuji Vám za pozornost Václav Říčný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google