Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií."— Transkript prezentace:

1 Stát a ekonomika Petr Machala

2 ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií a ekonomikou? Znáte tři základní ekonomické otázky?

3 ve světě existují dva názory: Keynesiánství stát musí rozumně zasahovat do ekonomiky na rozjetí ekonomiky se stát může dočasně zadlužit Měl by stát zasahovat do ekonomiky? Kdy by měl zasahovat?

4 Monetarismus (role peněz) odmítá státní zásahy, privatizace hlavní nástroj=MĚNA vše vyřeší trh - liberalizace

5 Napište klady a zápory těchto teorií. KladyZápory

6 Monopol výhradní postavení na trhu nemá konkurenci Víte, co je to monopol a kartel? Jaké hrozí nebezpečí?

7 Kartel dohoda mezi konkurenčními firmami koordinace postupů v prodejní politice Jaká hrozba je u kartelu?

8 Oligopol malý počet firem (oligos=malý) vyrábí celou nebo převážnou většinu nabídky automobilový, letecký, elektrotechnický průmysl… & Jaká hrozba je u oligopolu?

9 1.Měly by zajistit, aby byly levnější potraviny? 2.Měl dávat peníze chudým? 3.Měli by chudí platit daně? 4.Mělo by být zadlužení státu sníženo omezením veřejných výdajů? 5.Dojde zvýšením cen pohonných hmot, cigaret a alkoholu ke snížení jejich spotřeby? Co by měl stát zajistit? (odpověď zdůvodni)

10 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií."

Podobné prezentace


Reklamy Google