Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

12 April 20151 Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "12 April 20151 Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR."— Transkript prezentace:

1 12 April Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR

2 12 April Spotřebitelský průzkum 70 % spotřebitelů je přesvědčeno o tom, že české potraviny jsou kvalitnější než potraviny zahraniční 70 % spotřebitelů je přesvědčeno, že české potraviny jsou zdravotně nezávadné a bezpečné 50 % spotřebitelů považuje zahraniční potraviny za nekvalitní 40 % spotřebitelů považuje zahraniční potraviny navíc za zdravotně závadné

3 12 April Cena potravin Cenu potravin ovlivňují 2 základní faktory: –výše DPH u potravin –marže obchodních řetězců DPH –v posledních 5 letech došlo k jejímu zvýšení celkem o 10 % z původních 5 % na 9 % v roce 2008 z 9 % na 10 % v roce 2009 z 10 % na 14 % v roce 2012 ze 14 % na 15 % v roce 2013

4 Cena potravin Marže řetězců –chléb 25 – 36 % –máslo44 – 48 % –šlehačka60 – 70 % –sýry90 – 100 % –šunkový salám73 – 80 % –tlačenka72 – 76 % –Lovecký salám 80 – 86 % –salám Vysočina 80 – 87 % 12 April 20154

5 Potravinová soběstačnost drůbeží maso 70 % vepřové maso 50 % ovoce73 % zelenina31 % 12 April 20155

6 Zákon o potravinách významný legislativní počin povinnost hlásit předem dovozy rostlinných komodit u nebalených potravin se bude uvádět jako povinný údaj informace o hlavní složce a o subjektu, který potravinu vyrobil řetězce povinnost hlásit MZe, jaký je původ jejich produktů a v jakém poměru jsou české potraviny k ostatním 12 April 20156

7 Děkuji za pozornost 12 April 20157


Stáhnout ppt "12 April 20151 Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google