Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityIII/ 2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AutorBc. Tomáš Černý Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CAP_1S1U_ČE_16_03 NázevOxidy Druh učebního materiálu Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Předmět Člověk a příroda Ročník První Tématický celekOrganická chemie AnotaceOxidy a jejich názvosloví Metodický pokyn Materiál slouží k výkladu nové látky a následnému pochopení vzájemných souvislostí Klíčová slovaOxid, kyslík, sloučenina Očekávaný výstupŽáci budou vědět co jsou oxidy a znát jejich nejběžnější zástupce Datum vytvoření13.11.2013

2

3  Názvosloví oxidů  Některé významné oxidy

4 - Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku. - Kyslík má v oxidech oxidační číslo –II a je vždy na druhém místě ve vzorci.

5  Název oxidů se skládá z podstatného jména (oxid) a přídavného jména odvozeného z názvu prvku, k němuž se připojí zakončení podle oxidačního čísla prvku na prvním místě ve vzorci.  Součet oxidačních čísel atomů v molekule se rovná nule.

6 podstatné jménopřídavné jméno oxid název prvku + koncovka podle ox. čísla Např. oxid hlinitý Al III O -II upravíme, aby součet oxidačních čísel byl roven nule Al III O -II vzorec: Al 2 O 3 2 3

7 Oxidační číslo Obecný vzorec KoncovkaPříkladVzorec I M2OM2O- nýoxid sodnýNa I 2 O -II II MO- natýoxid vápenatýCa II O -II III M2O3M2O3 - itýoxid hlinitýAl 2 III O 3 -II IV MO 2 - ičitýoxid uhličitýC IV O 2 -II V M2O5M2O5 - ečný - ičný oxid fosforečný oxid dusičný P 2 V O 5 -II N 2 V O 5 -II VI MO 3 - ovýoxid sírovýS VI O 3 -II VII M2O7M2O7 - istýoxid manganistýMn 2 VII O 7 -II VIII MO 4 - ičelýoxid osmičelýOs VIII O 4 -II

8 Plynné: - oxidy uhlíku - oxidy síry - oxidy dusíku Pevné oxidy: - oxid vápenatý - oxid hlinitý - oxid křemičitý

9 Oxid uhličitý CO 2 - Vzniká spalováním látek obsahujících uhlík. - C + O 2 CO 2 - Je to plyn, těžší než vzduch, nedýchatelný. - Použití: v chladících zařízeních, hašení plamene. Oxid uhelnatý CO - Vzniká při nedokonalém hoření (při nedostatku kyslíku). - 2C + O 2 2CO - Je to bezbarvý plyn, prudce jedovatý.

10 Oxid siřičitý SO 2 - Vzniká spalováním síry. S + O 2 SO 2 - Je to plyn štiplavého zápachu, těžší než vzduch, způsobuje kyselé deště. Oxid sírový SO 3 -V přírodě nevzniká, připravíme ho: 2SO 2 + O 2 2SO 3 - Plyn, používá se pro výrobu kyseliny sírové.

11 Oxid dusnatý N I O -II - Bezbarvý plyn, uniká do ovzduší při některých výrobách a při činnosti spalovacích motorů. Oxid dusičitý N IV O 2 -II - Hnědočervený plyn - Vzniká 2NO + O 2 2NO 2 - Oba působí škodlivě na organismy - způsobují kyselé deště.

12  Bílá práškovitá látka.  Vyrábí se tepelným rozkladem vápence.  CaCO 3 CaO + CO 2  Použití:  ve stavebnictví pod názvem pálené vápno,  v zemědělství k vápnění půdy,  při výrobě skla a některých kovů.

13 - Čím může být nebezpečný vstup člověka do nevětraných podzemních jeskyní, šachet či hlubokých studní? - Proč je životu nebezpečné sedět v nastartovaném autě v uzavřené garáži? - Jakému jevu říkáme skleníkový efekt a který plyn ho způsobuje?

14 - Při krasových jevech vzniká oxid uhličitý, je těžší než vzduch, drží se při zemi, je nedýchatelný. - Při nedokonalém spalování vzniká místo oxidu uhličitého jedovatý oxid uhelnatý, ten se pevně váže na červené krevní barvivo, které ztrácí schopnost přenášet kyslík.

15

16 - BENEŠ, P. - PUMPR, V. - BANÝR, J.: Základy chemie 1. díl pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. 2. vydání. Nakladatelství učebnice Fortuna, 1996. ISBN 80- 7168-234-8. - http:// www.wikipedia.cz - Obrázek Schéma skleníkového efektu dostupný z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/ e/ec/Schema_sklenikovy_efekt.gif


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google