Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhý – učebního oboru „Karosář“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhý – učebního oboru „Karosář“"— Transkript prezentace:

1 Druhý – učebního oboru „Karosář“
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor Ing. Ladislav Khorel Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TEC_2U_KH_13_11 Název Technické plyny pro svařování plamenem a řezání kyslíkem Druh učebního materiálu Prezentace, *.pdf soubor Předmět Technologie Ročník Druhý – učebního oboru „Karosář“ Tématický celek Základní kurz svařování plamenem a řezání kyslíkem Z – G 1 Anotace Materiál udává základní vlastnosti technických plynů pro svařování plamenem a řezání kyslíkem. Metodický pokyn Materiál slouží pro výklad nové látky. Časová dotace pro výklad je 45 minut. Klíčová slova Kyslík, acetylen, propan – butan, vodík. Očekávaný výstup Žák získá základní poznatky z oblasti technických plynů pro svařování plamenem. Datum vytvoření

2 Technické plyny pro svařování plamenem a řezání kyslíkem

3 Kyslík O2 Kyslík O2 je nehořlavý, pouze hoření podporuje.
Je bezbarvý, bez zápachu. Kapalní při – 182,95 0C na modrou průhlednou tekutinu. Pro svařování plamenem a řezání kyslíkem musí mít čistotu alespoň 99 %. Vyrábí se destilací kapalného vzduchu nebo elektrolýzou vody. S MASTNOTOU TVOŘÍ TŘASKAVOU SMĚS !

4 Výroba kyslíku O2

5 Acetylen C2H2 Hořlavý plyn se zápachem po česneku.
Hoří bílým svítivým plamenem s velkým vývinem sazí. Je lehčí než vzduch. Nejnižší teplota vzplanutí je kolem 350 0C. S kyslíkem poskytuje plamen o teplotě C. S kyslíkem tvoří výbušnou směs při obsahu 2,8 až 93%. Vyrábí se ve vyvíječi acetylenu rozkladem karbidu vápníku vodou, následuje čištění, stlačování, sušení a plnění do speciálních lahví .

6 Výroba acetylenu C2H2

7 Vodík H2 Hořlavý plyn bez barvy a zápachu.
Hoří téměř neviditelným plamenem světle žluté barvy. Je asi 15x lehčí než vzduch. Vyrábí se elektrolýzou vody. Přepravuje se v plynném nebo kapalném stavu. Používá se s kyslíkem pro řezání materiálů větších tlouštěk, pro svařování jen výjimečně pro tenké plechy nebo svařování olova. Nedochází ke zpětnému šlehnutí plamene. Při řezání tenkých plechů jsou deformace menší. Palivo budoucnosti.

8 Propan C3H8 a butan C4H10 Používají se ve směsi 80% propan + 20% butan. Získávají se při výrobě benzínu. Jsou 2x těžší než vzduch, nejsou jedovaté, zapáchají po tlejících látkách. Přepravují se v tlakových lahvích v kapalném stavu. Hoří čadivým plamenem. Používají se pro ohřev při tepelném zpracování a pájení. Propan – butan má vyšší výhřevnost než acetylen, teplota plamene s kyslíkem je 2000 0C, plamen je labilní.

9 Svítiplyn Je to směs uhlovodíků.
Většinou bsahuje 40 až 50% vodíku, 35% metanu, 10% kysličníku uhelnatého CO, kysličník uhličitý CO2 a těžké uhlovodíky. Používá se pro pájení, pro svařování jen zřídka. Dříve se používal v domácnostech na topení a vaření.

10 Zemní plyn Obsahuje hlavně metan CH4.
Metan je netoxický, bezbarvý plyn bez zápachu. Je lehký. Má nízkou výhřevnost. Je levný. Plamen má vyšší spotřebu kyslíku. Používá se jako nahřívací plamen při řezání kyslíkem. Dále se v současné době používá v domácnostech na topení a vaření.

11 Kyslík, acetylen, propan, propan – butan dodává firma
Dodavatel plynů Kyslík, acetylen, propan, propan – butan dodává firma LINDE TECHNOPLYN a. s.

12 Použité zdroje MINAŘÍK,V. Plamenové svařování. Praha: Scientia, spol. s r. o., 1997.ISBN BERNASOVÁ,E. Svařování. 2. vyd. Praha: SNTL, 1989.  Zdroj obrázků – vlastní fotoarchív


Stáhnout ppt "Druhý – učebního oboru „Karosář“"

Podobné prezentace


Reklamy Google