Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Automatizační technika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Automatizační technika"— Transkript prezentace:

1 Automatizační technika
Snímače otáček Automatizační technika

2 Snímače otáček Rychlost otáčivého pohybu, tedy úhlová rychlost ω je vektorová veličina definovaná jako přírůstek úhlové dráhy Δα v časovém intervalu Δt a lze ji proto stanovit první derivaci signálu snímačů úhlu natočeni. Snímače otáček rozdělujeme podle použitého principu do čtyř skupin na mechanické otáčkoměry spojité indukční otáčkoměry impulsní otáčkoměry stroboskopické otáčkoměry.

3 Mechanické otáčkoměry
Mechanické otáčkoměry využívají účinky odstředivé sily na rotující hmotu, jejíž pohyb se převádí na snímač polohy. Používají se často i jako samočinné spínače spínající pří dosaženi určitých otáček či při poklesu pod určité otáčky.

4 Spojité indukční otáčkoměry
Mohou být magnetické nebo elektrodynamické a to na stejnosměrný nebo střídavý proud.

5 Magnetické otáčkoměry
Magnetické otáčkoměry využívají účinek vířivých proudů indukovaných v hliníkovém prstenci magnetickým polem při otáčeni magnetu. Hliníkový kotouč je spojen se spirálovou pružinou, která vyvozuje direktivní moment a ukazatel se proto natočí o úhel úměrný úhlové rychlosti kotouče

6 Elektrodynamické otáčkoměry
Elektrodynamické otáčkoměry využívají indukčního zákona (U=B.l.v) generuji tedy napětí přímo úměrné otáčivé rychlosti ω. Z hlediska funkce je dělíme na Stejnosměrné generátory (tachodynama) Střídavé generátory (tachoalternátory).

7 Stejnosměrné generátory (tachodynama)
Tachodynamo má stator tvořen permanentním magnetem v něm se otáčí rotor s vinutím vyvedeným na komutátor. Z kartáčů pak odebíráme stejnosměrné napětí UVÝST úměrné rychlosti. Výhodou je velká citlivost, nedostatkem je poměrně velké zvlnění a obtíže s komutací.

8 Impulsní otáčkoměry Detekuji polohu značky na rotujícím objektu a vyhodnocují počet pulzů za jednotku času. K detekci polohy značky lze využit kontaktní snímač (jazýčkové relé ovládané magnetickým polem), indukčnostní snímač (rotuje feromagnetický výstupek), optoelektronický snímač a další.. Výhody impulzních otáčkoměrů jsou číslicový tvar signálu a přesnost Nevýhodou je přetržitá činnost (nereagují na změny úhlové rychlosti během jedné otáčky). Pro zlepšení můžeme použít ozubené kolo, které vytváří během jedné otáčky více impulzů.

9 Impulsní otáčkoměry


Stáhnout ppt "Automatizační technika"

Podobné prezentace


Reklamy Google