Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INDUKČNÍ SNÍMAČE Snímání rychlosti otáčení např. jednotlivých kol vůči společnému pevnému bodu, v tomto případě podvozku vozidla. Relativní rychlost otáčení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INDUKČNÍ SNÍMAČE Snímání rychlosti otáčení např. jednotlivých kol vůči společnému pevnému bodu, v tomto případě podvozku vozidla. Relativní rychlost otáčení."— Transkript prezentace:

1 INDUKČNÍ SNÍMAČE Snímání rychlosti otáčení např. jednotlivých kol vůči společnému pevnému bodu, v tomto případě podvozku vozidla. Relativní rychlost otáčení Oproti této relativní rychlosti otáčení existuje ještě měření absolutní rychlosti otáčení. Je to např. rychlost otáčení vozidla v prostoru, přesněji okolo vlastní osy, což je veličina se kterou pracují systémy regulace jízdní dynamiky - ESP

2 INDUKČNÍ SNÍMAČE Indukční snímač vychází ze skutečnosti, že v cívce vystavené proměnnému magnetickému poli se indukuje střídavé napětí. Zasunutím magnetu do cívky, prochází průřezem cívky velké množství siločar magnetického pole. Při oddálení, naopak. Budeme-li zasouvání a vysouvání provádět pomalu, indukuje se malé napětí, a naopak indukované napětí je úměrné časové změně magnetického toku ui=N.ΔΦ/Δt.

3 INDUKČNÍ SNÍMAČE V praxi se používá konstrukční řešení, kde stálý (permanentní magnet) je součástí snímače, a tvoří magnetický tok cívkou. Nutná změna magnetického toku je dosahována přibližováním feromagnetického materiálu (železo) ve tvaru zubu, nebo kolíku obíhajícího okolo snímače. Při přiblížení zubu ke snímači se přes zub uzavírají magnetické siločáry, protože feromagnetický materiál je dobrým magnetickým vdičem.Cívkou tak prochází velký magnetický tok. Při oddálení zubu je před čelní ploškou snímače velká vzduchová vzdálenost k feromagnetickému materiálu, přes kterou se siločáry téměř neuzavírají. Výsledkem je pak velmi malý magnetický tok průřezem cívky. Takto neustále se střídající magnetický tok vytváří indukované napětí v cívce. Časová změna toku a tudíž i indukované napětí je tím větší, čím větší jsou otáčky zubu.

4 INDUKČNÍ SNÍMAČE Závislost napětí na vzduchové mezeře.
S rostoucí vzduchovou mezerou klesá indukované napětí. V praxi bývá vzduchová mezera obvykle 0,75 až 0,85 mm. Indukční snímač je snímačem pasivním, to znamená , že sám je generátor. Při startu dosahuje získané napětí jednotek voltů, při vysokých otáčkách může jít za hranici sta voltů.

5 INDUKČNÍ SNÍMAČE Kontrola indukčního snímače.
A) Na vlastním snímači, měříme odpor, který je u vývodů cívky ve stovkách ohmů. B) Na kabelu k řídící jednotce, pin s odporem vůči kostře blízký nule je vřídící jednotce ukostřen, pin kterým prochází signál má vůči kostře odpor v desítkách kilo ohmů.

6 INDUKČNÍ SNÍMAČE Vlastní měření pak provádíme pomocí osciloskopu, kdy měřící hrot přiložíme na pin, kterým prochází signál, kostřící svorku osciloskopu na mínus akumulátoru. Neukáže-li se žádný signál, může být v poruše vnitřní část snímače, jako je prasklý magnet, pólový nástavec, nebo je poškozeno impulsní kolo, nebo je příliš velká vzduchová mezera. Další měření provádíme na konektoru k ŘJ. Abychom vyloučili, že signál nedojde až k ŘJ.


Stáhnout ppt "INDUKČNÍ SNÍMAČE Snímání rychlosti otáčení např. jednotlivých kol vůči společnému pevnému bodu, v tomto případě podvozku vozidla. Relativní rychlost otáčení."

Podobné prezentace


Reklamy Google