Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Obchodní smlouvy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 písemnosti v souvislosti s uzavíráním
obchodních smluv jsou zejména poptávka, nabídka, kupní smlouva, smlouva o reklamě; používáme zvláštní obraty; využíváme úvodní a závěrečné zdvořilostní fráze, které podle konkrétních případů obměňujeme; Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Poptávka (dotaz) - poptávka - zpravidla kratší dopis, kterým
budoucí odběratel hledá vhodného dodavatele výrobků, zboží nebo služeb; - písemně - dopis, který můžeme poslat poštou, faxem nebo em; - z poptávky nevyplývají ani jednomu z účastníků žádné závazky; Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Obsah poptávky oslovení; - sdělení, odkud jsme získali informace o
adresátovi; popis výrobku nebo služeb, o které máme zájem; - žádost o zaslání katalogu, ceníku, sdělení dodacích podmínek, apod.; závěrečná věta; - závěrečný pozdrav; Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Způsoby vyjadřování v poptávkách
Heslovité označení obsahu dopisu Poptávka po dodávkách papírových obalů Dotaz na dodávky papírových obalů Úvod – získání informací o dodavateli Zaujal nás Váš inzerát v ... Vaši adresu jsme našli v ... Od našich obchodních partnerů jsme se dozvěděli, že vyrábíte ... Na vašich internetových stránkách nás zaujala nabídka … Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Popis výrobků nebo služeb, o které máme zájem
Máme zájem o pravidelné dodávky úklidových prostředků. Chceme vybavit další učebnu novými počítači ... Žádost o zaslání katalogu, ceníku, dodacích podmínek Sdělte nám, jaká je dodací lhůta u školních lavic. Žádáme Vás o zaslání vzorků náramků. Zašlete nám katalog, ceník a dodací lhůty výrobků, o které máme zájem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Věříme, že odpovíte co nejdříve.
Závěr Věříme, že odpovíte co nejdříve. Očekáváme Vaši brzkou nabídku a jsme s pozdravem. Očekáváme Vaši nabídku, s pozdravem Věříme, že nás Vaše odpověď uspokojí a stane se počátkem naší spolupráce. Věříme, že naše spolupráce se dobře osvědčí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Nabídka vyžádaná (odpověď na poptávku) nebo
nevyžádaná (hledáme vhodného odběratele); - musí být přesvědčivá, informace úplné a logicky uspořádané; - pro odesílatele je morálně závazná, může být však časově omezená (např. u zlevněných výrobků nebo při vyprodávání zásob, apod.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Formální úprava je zpravidla na předtisku obchodního dopisu
Formální úprava je zpravidla na předtisku obchodního dopisu. Ty části, které mají zákazníka zaujmout, zvýrazňujeme (odrážky). Budoucího zákazníka oslovíme – funkcí, titulem, příjmením nebo obecně (Vážení obchodní partneři, Vážení obchodní přátelé). Nabízený výrobek, zboží nebo službu popíšeme, uvedeme cenu (vč. DPH), dodací lhůtu, případně záruční dobu, různé bezplatné služby (montáž, zaškolení), slevy z ceny (nákup většího množství, sezónní výprodej). Někdy posíláme katalog, ceník, prospekty, vzorky nebo pozveme adresáta k osobní návštěvě, při které můžeme výrobek předvést. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Nevyžádaná nabídka - firmy nabízejí své výrobky, zboží nebo služby;
Obsah - oslovení; - sdělení, kde jsme získali informace o adresátovi (inzerát, katalog firem, dřívější spolupráce, doporučení jiné osoby); - popis výrobku, zboží nebo služeb, které nabízíme, cena (vč. DPH), záruční doba, montáž, zaškolení obsluhy, dodací podmínky, možnost slevy; - sdělení o zaslání katalogu, ceníku, vzorků zboží, pozvání na osobní jednání, předvedení výrobku; - závěrečná věta; - závěrečný pozdrav; Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Vyjadřování v nevyžádané nabídce
Heslovité označení obsahu dopisu Nabídka dodávky drogistického zboží Úvod – získání informací o adresátovi Zaujal nás Váš inzerát v ... Vaši adresu jsme našli v ... Od našich obchodních partnerů jsme se dozvěděli, že se zajímáte o ... Vážíme si naší dlouhodobé obchodní spolupráce, a proto Vám nabízíme ... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Popis nabízených výrobků, zboží a služeb
Mixér je tyčový, příkon 600W, plynulá regulace otáček, příslušenství obsahuje nerezovou mixovací nohu, sekací nástavec 500 ml, šlehací nástavec, nádobku s víčkem 500 ml a držák na zeď. Vozík je ocelové konstrukce, má 2 celogumová kolečka (jedno s brzdou), odkládací plochy s textilními vložkami, velké transportní madlo, odnímatelný koš na papír a cylindrický zámek se 2 klíči. Bezpečnostní visací zámek Richter HERMES je certifikovaný dle EN1627 do 2. bezpečnostní třídy. Má diskový mechanismus a vložky s ochranou proti odvrtání, vyhmatání planžetou a bumpingu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Zaslání katalogu, ceníku, vzorků zboží, pozvání na osobní jednání, předvedení výrobku
V příloze Vám zasíláme prospekty, abyste se přesvědčili o výhodnosti výrobku. V příloze Vám zasíláme vzorník látek, které máme na skladě. Látky můžeme dodat ihned po obdržení Vaší objednávky. Pokud budete mít zájem o jiné odstíny, uvítáme Vaši osobní návštěvu, při lze pomocí počítače simulovat potřebný odstín barev. Při osobní návštěvě Vás rádi seznámíme s provozem a obsluhou nabízeného stroje. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Těšíme se na Vaši návštěvu a věříme, že si určitě vyberete.
Závěrečná věta Pokud Vám bude naše nabídka vyhovovat, pošlete urychleně objednávku. Vyřídíme ji s největší pečlivostí. Bude-li pro Vás naše nabídka přijatelná, zašlete objednávku co nejdříve, protože o nabízenou slevu je velký zájem. Těšíme se na Vaši návštěvu a věříme, že si určitě vyberete. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Závěrečný pozdrav Věříme, že naše spolupráce bude i nadále pokračovat, a jsme s pozdravem … Věříme, že Vás naše nabídka zaujme a Vaše objednávka se stane počátkem naší obchodní spolupráce. Věříme, že na naši nabídku brzy odpovíte a Vaše objednávka bude začátkem vzájemné spolupráce. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 Kupní smlouva slouží pro dlouhodobější dodávky;
- je-li potřeba dohodnout další podmínky nezbytné pro zdárné ukončení obchodu; - písemnou formou, složitá kupní smlouva se uzavírá ve spolupráci s právními zástupci; - obsahuje předmět plnění (druh, množství výrobků nebo služeb), termín plnění, cenu aj., např.: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 termíny a způsoby dodání dílčích dodávek během roku;
- podmínky, za jakých lze směnit nebo určit cenu; - splatnost faktur; - upřesnění místa a způsobu dodání; - odeslání zprávy o expedici dodávky; - záruční a servisní podmínky; - vymezení podstatného porušení kupní smlouvy; vymezení případných sankcí při neplnění podmínek kupní smlouvy; Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 Iniciátorem uzavření smlouvy může být
prodávající nebo kupující a smlouva musí být opatřena podpisy pověřených zástupců firem, příp. razítkem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

20 Příklady slovních obratů
III. Závazky dárce 1. Dárce má zájem na rozvoji sportu mládeže TJ Sokol …………… a pro tyto účely věnuje shora uvedenou částku. Částka uvedená v čl. I. bude zaplacena proti předložené faktuře. IV. Závazky obdarovaného 1. Obdarovaný dar přijímá a zavazuje se jej použít ke shora uvedeným účelům. Dále se zavazuje, že dar nepoužije na na odměny pro své pracovníky. V. Závěrečná ustanovení 1. Ustanovení neupravená touto smlouvou se řídí obecně platnými právními předpisy České republiky, zejména zákonem č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, v platném znění. 2. Změny a doplnění této smlouvy jsou možné pouze v písemné podobě a na základě vzájemné dohody obou smluvních stran. 3. Tato smlouva se uzavírá ve dvou vyhotoveních, z nichž každá smluvní strana obdrží jedno. 4. Obě smluvní strany prohlašují, že si tuto smlouvu před podpisem přečetly, porozuměly jejímu obsahu, s obsahem souhlasí, a že je tato smlouva projevem jejich svobodné vůle. 5. Pokud by obdarovaný nemohl dar použít k účelům uvedeným v čl. III., vrátí jej neprodleně na účet dárce. Smlouva se vyhotovuje ve dvou výtiscích, přičemž každý má hodnotu originálu a každá smluvní strana obdrží jeden výtisk. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

21 Příklady slovních obratů
VI. Závěrečná ustanovení Všechny následné úpravy této smlouvy mohou být mezi stranami dohodnuty jen samostatnými písemnými dodatky k této smlouvě. V případě, že se některé ustanovení této smlouvy stane neúčinným, zůstávají ostatní ustanovení této smlouvy účinná a smluvní strany se zavazují nahradit neúčinné ustanovení účinným, které svým obsahem a smyslem odpovídá nejlépe obsahu a smyslu původního neúčinného ustanovení. 3. Smlouva je vyhotovena ve 2 stejnopisech, přičemž každá ze smluvních stran obdrží po jednom stejnopisu. 4. Tato smlouva nabývá platnosti a účinnosti dnem podpisu oběma smluvními stranami. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

22 Příklady slovních obratů
VII. Závěrečná ustanovení Ustanovení neupravená touto smlouvou se řídí obecně platnými právními předpisy České republiky, zejména zákonem č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, v platném znění. 2. Změny a doplnění této smlouvy jsou možné pouze v písemné podobě a na základě vzájemné dohody obou smluvních stran. 3. Tato smlouva se uzavírá ve dvou vyhotoveních, z nichž každá smluvní strana obdrží jedno. 4. Obě smluvní strany prohlašují, že si tuto smlouvu před podpisem přečetly, porozuměly jejímu obsahu, s obsahem souhlasí, a že je tato smlouva projevem jejich svobodné vůle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing"

Podobné prezentace


Reklamy Google