Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_PEK.2.11 Písemnosti při obchodování - poptávka Vytvořeno:08. 01. 2013 Ověřeno: 10. 01. 2013Třída:NS 2

2 Písemnosti při obchodování - poptávka Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Písemná a elektronická komunikace Ročník:2. Autor:Ing. Petra Litošová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:poptávka, dotaz, důvod zájmu, popis dodávky, dodací podmínky, výzva k nabídce Anotace: Materiál je určen k seznámení s podrobným postupem při sestavování poptávky.

3  písemnost, ve které se hledá vhodný prodávající (dodavatel)  poptávka je nezávazná, informativní  posílá ji budoucí odběratel

4  odesílatel v ní určí např. druh a jakost potřebného zboží, výši ceny, popíše žádanou službu, požádá o vzorky, může navrhnout i dodací podmínky  v závěru požádá o nabídku

5 1. označíme důvod poptávky, uvedeme zdroje informace o dodavateli (doporučení, leták, inzerát, veletrh, …) 2. přesně popíšeme to, oč máme zájem (druh, množství, cena, dodací podmínky, …) 3. vyzveme k nabídce Pozor na předložky v nadpisu dopisu:  poptávka po něčem (Poptávka po čisticích prostředcích)  dotaz na něco (Dotaz na čisticí prostředky)

6 např.: Z Vašich internetových stránek jsme se dozvěděli, že nabízíte.... Od jednoho z našich partnerů jsme se dozvěděli, že poskytujete služby v oblasti.... Jste světoznámým výrobcem....)

7 např.: Hledáme vhodného dodavatele, který by byl schopen zásobovat naše obchody.... Máme zájem o dlouhodobější spolupráci v oblasti....

8 např.: Jelikož máme v úmyslu odebírat větší množství, uvítali bychom množstevní slevu. Zboží budeme přepravovat vlastním automobilem.

9 např.: Těšíme se na Vaši brzkou nabídku. Ke své nabídce laskavě přiložte katalog, vzorek.

10

11 1.K čemu slouží poptávka?  je to písemnost, ve které se hledá vhodný prodávající (dodavatel) 2.Jaký je obsah poptávky?  označení důvodu poptávky; popis toho, o co máme zájem; výzva k nabídce

12 Sepište poptávku podle následujícího zadání:  škola, ve které studujete, se dotazuje u fy Nábytek Louda s.r.o., Hejnická 4059, Frýdlant na moderní nábytek pro učebny. Potřebuje lavice s pracovní deskou z laminované dřevotřísky a výškově nastavitelné židle. Očekáváte brzkou nabídku s uvedením cen za jednotlivé kusy nábytku.

13 Použité zdroje FLEISCHMANNOVÁ, Emílie a spol. Písemná a elektronická komunikace pro střední školy a veřejnost – 2. díl. 1. vyd. Praha: nakladatelství FORTUNA, 2005, ISBN 80-7168-924-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google