Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance."— Transkript prezentace:

1 HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance a přátele DDRS, kteří pomáhají vytvářet příznivé podmínky pro handicapované děti (1-5 let) z královéhradeckého regionu

2 DĚTSKÝ DENNÍ REHABILITAČNÍ STACIONÁŘ
DDRS nabízí spektrum služeb pro zdravotně handicapované děti. Je určen ke komplexní rehabilitaci dětí s poruchami hybného aparátu, kombinovanými vadami a opožděným psychomotorickým vývojem. Především se jedná o všechny druhy dětské mozkové obrny, centrální koordinační a tonusové poruchy, vrozené vývojové vady, poúrazové stavy, periferní parézy, ortopedické vady a jiné. Tato péče je zajišťována týmem odborníků po stránce preventivní, léčebné, psychologické, speciálně pedagogické a sociální – formou ambulantního a denního pobytu.

3 K dennímu pobytu v DDRS jsou přijímány děti od 1 roku do 5 let mentálního věku. Péči o ně zajišťuje na dvou odděleních šest dětských sester, čtyři rehabilitační pracovnice, sociální pracovnice, klinický psycholog, logoped, ergoterapeut a lékař pediatr. Do zařízení pravidelně každý měsíc dochází dětský neurolog a dětský ortoped ke konsiliárním vyšetřením jak pro děti umístěné na denní pobyt, tak pro ambulantní pacienty. Součástí rehabilitační péče ve stacionáři jsou perličkové koupele, magnetoterapie a rehabilitační hřiště, které slouží k nácviku rovnovážných reakcí, k nácviku správného stereotypu chůze a k posílení oslabených svalových skupin např. jízdou na tříkolkách.

4 Výborným pomocníkem při péči o takto handicapované děti je místnost zvaná snoezelen. Senzorická stimulace a relaxace ve snoezelenu je založena na bazální stimulaci. Podporuje smyslové zkušenosti klienta, hledá uspokojení, potěšení, nabízí relaxaci, motorické uvolnění, vnímání rytmu. K tomu slouží škála vizuálních, auditivních a hmatových podnětů.

5 Děti jsou na denní pobyt vřazovány a vyřazovány průběžně během celého roku po komplexním zhodnocení jejich zdravotního stavu týmem odborníků. Po ukončení denního pobytu jsou děti integrovány do běžných mateřských škol, případně jsou umístěny do speciálních mateřských škol. Dětem, které nemohou docházet na denní pobyt, slouží od šestinedělí do 15ti let věku ambulantní rehabilitace. Každé pondělí a středu dopoledne probíhá poradna pro rizikové novorozence, která spolupracuje s praktickými lékaři pro děti a dorost z celého královéhradeckého kraje. Poradna slouží k včasnému záchytu perinatálně ohrožených kojenců. Dítě po vyšetření v poradně může být již od šesti týdnů života zařazeno ke komplexní rehabilitaci ambulantní formou. Rodině se při ambulantních návštěvách DDRS věnuje tým odborných pracovníků, kteří s nimi řeší komplexní situaci rodiny včetně sociálního poradenství. Rodiče jsou zaškolováni v rehabilitaci, kterou pak poskytují dítěti doma. Při nelepšícím se stavu dítěte je možné nabídnout rodičům pro dítě od jednoho roku věku denní pobyt. Do té doby je péče pouze ambulantní závisející na vzájemné spolupráci a důvěře rodičů s odbornými pracovníky DDRS.

6 Zaměstnanci stacionáře spolupracují s lékaři, pracovníky speciálních center a s rodiči. Při propuštění dítěte z péče stacionáře jsou po dohodě s rodiči poskytovány výsledky vyšetření obvodním pediatrům a zařízením, která poskytují následnou péči. Rodiče jsou seznamováni se všemi kompenzačními a ortopedickými pomůckami, které handicapovanému dítěti usnadňují život.

7 PhDr. Kateřina ŠIMÁČKOVÁ
Náš stacionář je jediným zařízením v rámci spádové oblasti Hradce Králové, které poskytuje péči dětem s opožděným psychomotorickým vývojem již od šestinedělí ve spolupráci s obvodními pediatry a komplexním týmem odborných pracovníků DDRS. Při této společensky prospěšné organizaci bylo založeno Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM , které se za pomoci Vašich sponzorských darů, snaží vytvářet příznivé podmínky pro handicapované děti. Pozvání k návštěvě a prohlídce našeho zařízení považujeme za samozřejmé! Kontakt: Za OS HEŘMÁNEK DĚTEM PhDr. Kateřina ŠIMÁČKOVÁ Tel.: Ičo: Bankovní spojení Komerční banka, a.s.: / 0100 DDRS, Gagarinova 639, Hradec Králové

8


Stáhnout ppt "HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance."

Podobné prezentace


Reklamy Google