Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nártoun filipínský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nártoun filipínský."— Transkript prezentace:

1 Nártoun filipínský

2 Nártouni jsou primáti s enormně velkýma očima a dlouhýma nohama
Nártouni jsou primáti s enormně velkýma očima a dlouhýma nohama. Jejich chodidla mají značně prodloužené nártové kosti, což určilo jejich pojmenování. Jsou zásadně hmyzožraví, chytají hmyz tak, že na něj skočí. Je známo, že loví také hady a ptáky. Když skáčou ze stromu na strom, jsou nártouni dokonce schopni chytit ptáka za letu.

3 Velikostně se skutečně řadí mezi nejmenší primáty na světě (váží cca 110 – 140 gramů) České, latinské i anglické jméno dostali podle neobyčejně prodloužených nártů, zejména zánártních kostí.

4 Paličkovitě rozšířené konce prstů umožňují nártounům lepší přichycení k podkladu, po kterém se pohybují. Celé tělo kromě poměrně dlouhého ocasu je pokryto hustou velmi jemnou srstí.

5 Obrovské oči ty jsou nepohyblivě umístěny v očnici, zabírají skoro celý obličej a dohromady váží více než celý mozek tohoto živočicha. Tak velké oči jsou nezbytné při jejich nočním způsobu života. Dokonalý zrak je pro ně extrémně důležitý, ale na rozdíl od nočních poloopic nártouni nemají tapetum lucidum (odrazovou vrstvu za sítnicí oka pro lepší vidění).

6 Neobvykle pohyblivá krční páteř nártounům umožňuje při sledování kořisti otáčet hlavu o 180° na každou stranu, aniž by pohnuli tělem.

7 Existuje 9 druhů Nártounů. Na Filipínách však žije jeden jediný druh.
V současné době je rozlišováno devět druhů nártounů, kteří obývají ostrovy Jihovýchodní Asie – Sulawesi, Sundy a Filipíny. Ostrov BOHOL Při svítání a za soumraků se dorozumívají akusticky. Nechávají pachovou stopu. Starají se o mláďata v rodinách i společně ve skupině. Existuje 9 druhů Nártounů. Na Filipínách však žije jeden jediný druh. Predátorem pro něj je člověk, hadi, dravci a kočky.


Stáhnout ppt "Nártoun filipínský."

Podobné prezentace


Reklamy Google