Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tropický deštný les SAVCI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tropický deštný les SAVCI."— Transkript prezentace:

1 Tropický deštný les SAVCI

2 Kočkovité šelmy ZNAKY:
• Jsou rychlí zabijáci, kteří využívají své rychlosti, nebo momentu překvapení. • Kromě geparda mají ostré a zatažitelné drápy. Tím jsou drápy chráněné před obroušením a zároveň mohou našlapovat jen na pružné polštářky na spodině tlapek, a tak se pohybují velmi tiše. • Všechny kočkovité šelmy mají ostré a dlouhé špičáky, kterými zabíjejí svou kořist. • Smysly kočkovitých šelem jsou vynikající, především čich a sluch. Oči koček ve tmě světélkují.

3 TYGR

4 Tygr bengálský

5 PODDRUHY TYGRA Tygr bengálský Nejpočetnější druh tygra - v přírodě přežívá asi 4000 jedinců. Tygr indočínský Patří mezi kriticky ohrožené druhy, v přírodě žije posledních cca kusů. Tygr sumaterský Patří ke kriticky ohroženým druhům, v přírodě přežívá cca 450 jedinců  pravděpodobně dojde k vyhynutí. Tygr ussurijský Je to největší kočkovitá šelma. Ve volné přírodě přežívá posledních 200–300 jedinců  je odsouzen k vyhynutí. Tygr jihočínský Poslední volně žijící jedinec byl spatřen v roce 1994, a proto je pravděpodobné, že ve volné přírodě vyhynul. Tygr jávský vyhuben v roce 1979 Tygr kaspický vyhuben v roce 1968 Tygr balijský vyhuben v roce 1937

6

7

8 odchylka tygra bengálského
Bílý tygr – barevná odchylka tygra bengálského přežívá pouze v zajetí

9 JAGUÁR

10 Jaguár americký

11 Rozšíření jaguára Výborně skáče, plíží se a znamenitě šplhá po stromech. Dobře plave a dokáže přeplavat i široké jihoamerické veletoky.

12 tzv. černý panter – černá forma jaguára

13 Mají velmi silné čelisti a zuby, kterými dokážou snadno rozkousnout i kost.
Jaguár považuje za kořist všechno, co se odváží do jeho říše. Je jedno, zda to žije na zemi, na stromě nebo ve vodě. Dospělí jedinec nemá přirozeného nepřítele (kromě člověka). Jméno jaguár je odvozeno od indiánského slova yaguara, které znamená "ten, který zabíjí jedním skokem".

14 Levhart skvrnitý

15

16 jaguár Kdo je kdo? levhart

17 primáti ZNAKY Chápavá pětiprstá končetina, palec ( u poloopic ) i ostatní prsty ( u opic ) jsou zakončeny nehtem. Mají relativně velký a rozvinutý mozek. Hlavním smyslem je zrak, důležitý je sluch i hmat, čich je slabý. Plod se vyvíjí dlouho v těle matky a mládě není schopné přežít po narození bez péče matky. Přes svůj relativně dlouhý život mají nízkou rozmnožovací schopnost, pozdě dospívají a většinou rodí po jednom nebo dvou potomcích.

18 opice VŘEŠŤAN

19 Vřešťan pláštíkový

20

21 KOČKODAN

22 Kočkodan Dianin Kočkodan obecný Kočkodan Brazzův

23 Opice - hominidi ŠIMPANZ

24 Šimpanz učenlivý

25

26 Šimpanz bonobo

27 GORILA

28 Gorila

29

30

31

32 ORANGUTAN

33 samec Orangutan samice

34

35

36 Láskyplnou mateřskou péči nic nenahradí
Láskyplnou mateřskou péči nic nenahradí. Co ale dělat, když maminka není? Dvě osiřelá lvíčata mají jasno. Matku jim nahrazuje orangutan, který se o mláďata s láskou stará jako o vlastní!

37 Tropické deštné lesy SAVCI KOČKOVITÉ ŠELMY: masožravé; zatažitelné drápy; loví rychlým útokem tygr – v j. a stř. Asii, ohrožený vyhubením jaguár – u řek v J. a Stř. Americe PRIMÁTI - opice: společenští; chápavý palec; drápy  nehty vřešťan – velmi dobře šplhá s pomocí ocasu, v J. Americe kočkodan – v Africe hominidi – bezocasí; ruce, chodidla a obličej – bez srsti, inteligentní, ohroženi vyhubením šimpanz – nejbližší příbuzný člověka, všežravec, v Africe gorila – největší  spíše na zemi, býložravec, v Africe orangutan - na stromech, býložravec, v jv. Asii

38 Závěr: Které kočkovité šelmy žijí v tropických deštných lesích? Jaké jsou společné znaky kočkovitých šelem? Uveď příklady primátů, kteří žijí v tropických deštných lesích? Které znaky jsou společné všem primátům? Čím se od sebe primáti odlišují? Popiš zástupce primátů.


Stáhnout ppt "Tropický deštný les SAVCI."

Podobné prezentace


Reklamy Google