Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pojistky, přepěťové ochrany

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pojistky, přepěťové ochrany"— Transkript prezentace:

1 Pojistky, přepěťové ochrany
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Pojistky Jejich hlavní funkční části je tavný vodič. Jeho průřez i tvar zajistí přetavení při při přesně definovaném proudu. Je uložen v hasivu, což bývá nejčastěji křemičitý písek, u menších proudů pak vzduch. Nosnou konstrukční části je buď porcelánová, nebo i skleněná patrona. Tato pak bývá zasunuta do pojistkového soklu. Rozdělujeme je na: - pojistky vn a vvn - pojistky nn (nožové nebo patrony) - přístrojové pojistky Stejně jako jističe mají svou vypínací charakteristiku, podle které se dělí do tříd g nebo a.

3 Nezaměnitelnost pojistkové vložky

4 Charakteristiky pojistek třídy gG

5 Řez pojistkovou patronou

6 Přepěťové ochrany Zajišťují omezení a svedení přepěťové vlny, vzniklé nejčastěji úderem blesku, indukcí nebo spínacími pochody do země. Hrubou ochranu tvoří přepěťové ochrany typu 1, které pracují na bázi jiskřiště a jsou umísťovány do rozvoden a na vedení. Chrání převážně proti atmosférickým přepětím. Střední ochranu tvoří přepěťové ochrany typu 2, pracující na principu varistorů. Jsou umísťovány za svodiče atmosférických přepětí do hlavních rozváděčů. Chrání jak proti atmosférickým přepětím, tak i přepětím vzniklým spínacími pochody. Jemnou ochranu tvoří přepěťové ochrany typu 3. Jsou umísťovány přímo do přívodů k zařízením a chrání zejména před indukcí u dlouhých přívodů. Předřazena musí být ochrana typu 2. Veškeré přepěťové ochrany jsou dimenzovány na určitý tepelný výkon. Při jeho překročení dojde k nevratnému rozpojení.

7 Stejnosměrná bleskojistka

8 Jiskřiště bleskojistek

9 K zopakování: Popište pojistku. Jaké pojistky podle použití znáte?
Čím je zajištěna nezaměnitelnost pojistkových vložek? Jaké typy přepěťových ochran znáte?


Stáhnout ppt "Pojistky, přepěťové ochrany"

Podobné prezentace


Reklamy Google