Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vrtání Třískové obrábění, rotačním pohybem nástroje se zhotovují kruhové nebo podélné otvory s oblými konci. Podélné otvory se nejprve zhotoví ve směru.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vrtání Třískové obrábění, rotačním pohybem nástroje se zhotovují kruhové nebo podélné otvory s oblými konci. Podélné otvory se nejprve zhotoví ve směru."— Transkript prezentace:

1 Vrtání Třískové obrábění, rotačním pohybem nástroje se zhotovují kruhové nebo podélné otvory s oblými konci. Podélné otvory se nejprve zhotoví ve směru osy a postupně se vypracovávají do stran.

2 Rozdělujeme na svislé (vertikální), vodorovné (horizontální)a kombinované.
Podle počtu vřeten – jednovřetenové, vícevřetenové a skupinové (na kolíkování). Podle použití jednoúčelové, universální, přenosné a stabilní. Stojanové vrtačky Používáme k provádění montážních otvorů podle nákresu. Stojan, stůl na sloupu a vlastní agregát. Vřetena na upevnění nástrojů, případně svěrák na upínání malých obrobků. Vysukovačky Slouží k vrtání suků a k výrobě zátek. Rameno s vrtacím agregátem a několika vřeteny. Konstrukce od jednoduchých až po vysukovací automaty.

3 Dlabání Vrtací dlabačka Slouží ke zhotovení podélných otvorů – dlabů.
Rozdělujeme na horizontální a vertikální. Podle použitého nástroje na vrtací, řetězové, sdružené, s dlabací pilkou. Vrtací dlabačka K výrobě podélných děr. Vřeteno s agregátem je pevně spojeno se stojanem a nastavitelný je pracovní stůl, nebo pevný stůl a nastavitelné pohyblivé vřeteno. Křížový posuv umožňující podélný a příčný pohyb. Upínací mechanizmu (výstředník nebo pneumatický válec) a dorazové kolíky. Nejprve se vyvrtají axiální díry (jedna vedle druhé), bočními pohyby sání se vyfrézuje zbylé dřevo (zarovná otvor).

4 Řetězové dlabačky Hřebenové dlabačky
Slouží k výrobě dlabů nebo dlabání rozměrných děr (zámky). Stojanové nebo nástěnné. Obrobek upnut napevno, dlabací řetěz s vodící lištou se spouští proti obrobku. Zhotovují se pravoúhlé dlaby s oblým dnem nebo průchozí. Hřebenové dlabačky Stroje určené na zhotovování dlabů pro okenní závěsy. Stojan a tři dlabací jednotky výškově a příčně přestavitelné. Dlabacím nástrojem je hřeben vykonávající pomocí výstředníku kývavý pohyb.


Stáhnout ppt "Vrtání Třískové obrábění, rotačním pohybem nástroje se zhotovují kruhové nebo podélné otvory s oblými konci. Podélné otvory se nejprve zhotoví ve směru."

Podobné prezentace


Reklamy Google