Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _17

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _17"— Transkript prezentace:

1 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _17
Název materiálu: Rozdělení dlabaček Tematická oblast: Výrobní zařízení 2. ročník Anotace: Prezentace seznamuje žáky se základním rozdělením dlabaček Očekávaný výstup: Orientace v problematice rozdělení dlabaček Klíčová slova: Vrtací dlabačka, řetězová dlabačka Metodika: Podklad pro výklad učiva Obor: Truhlář Ročník: 2. Autor: Bc. Jaromír Janovský Zpracováno dne: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

2 Rozdělení dlabaček Dlabačka je stroj na zhotovování podélných otvorů (dlabů)a to buď dlabacími vrtáky,otáčejícími se jedním směrem rovnoměrnou rychlostí a současně příčně oscilujícími nebo dlabacími řetězy. Rozeznáváme dlabačky vrtací, řetězové s dlabací pilkou nebo s dlátem a sdružené.

3 1. Vrtací dlabačky 2. Řetězové dlabačky 3. Sdružené dlabačky
Rozdělení dlabaček 1. Vrtací dlabačky 2. Řetězové dlabačky 3. Sdružené dlabačky

4 Rozdělení dlabaček Vrtací dlabačka jednovřetenová: tvoří ji stojan, v němž je uložen elektromotor s převodem a klínovými řemeny pro kmitání nástroje. Vrtací dlabačky mohou být vodorovné, s dělícím přístrojem (kolářské) a svislé.

5 Schéma dlabačky 1/ Vedení ( suport) 2/ Hlavní elektromotor
3/ Táhlo a výstředník 4/ Elektromotor pro oscilaci dlabačky 5/ Klínový řemen 6/ Řemenice 7/ Sklíčidlo 8/ Pracovní stůl

6 Rozdělení dlabačky

7 Rozdělení dlabaček Řetězová dlabačka s jedním řetězem se skládá ze stojanu, v jehož vertikálním vedení se ruční pákou pohybuje suport s elektromotorem a dlabací jednotkou. Stůl stroje je příčně posouván ruční pákou. Obráběný dílec je na stole upnut výstředníkovou upínkou. Stůl lze naklonit na obě strany o 45°.

8 Rozdělení dlabaček

9 Bezpečnost na dlabačkách
Při práci na dlabačkách je třeba dodržovat pokyny platné pro vrtačky. U řetězových dlabaček je třeba věnovat velkou pozornost dlabacímu řetězu,který musí být chráněn pevným krytem. Ochranný kryt musí být blokován vypínačem, aby se při jeho otevření přerušil elektrický proud k motoru.

10 Odkazy: Řetězová dlabačka: Q_KofIyls Dlabačka:

11 Zdroje: Řetězová dlabačka: Dlabačka:


Stáhnout ppt "Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _17"

Podobné prezentace


Reklamy Google