Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/ Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0301Ovoce Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP H/01 Kuchař-číšník Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15 – 18 let Anotace Tato prezentace seznamuje žáky s rozdělením ovoce, jeho složením a využitím ve výživě. Materiál je určen pro výuku v předmětu „Potraviny a výživa“. Klíčová slova Ovoce Datum

2 Ovoce

3 Charakteristika Jako ovoce jsou označovány četné, téměř bez výjimky v syrovém stavu poživatelné plody a semena kultivovaných a divoce rostoucích rostlin. Konzumuje se většinou v syrovém stavu, pouze menší část se zpracovává k přípravě pokrmů a nápojů Doporučená dávka ovoce na osobu a rok je 70 kg.

4

5 Složení ovoce Ovoce dužnaté skořápkové Voda 70-90 % 8 % Bílkoviny
0,2 % 10 % Tuk 0 % 60 % i více Sacharidy – glukóza, fruktóza, celulóza, pektiny 10-18 % 11 % Nerostné látky - Ca (vápník), P (fosfor), Fe (železo), K (draslík), Na (sodík), Mg (hořčík), S (síra), Cu (měď), Mn (mangan), B (bór) 2 % 3 % Vitamíny C, B karoten (provitamín A) B

6 Složení a význam ovoce Obsah jednotlivých látek zastoupených v ovoci není stálý, kolísá podle odrůdy, způsobu pěstování, zralosti plodů, půdních a klimatických podmínek a správného uskladnění. Díky vysoké biologické hodnotě tvoří ovoce mimořádně významnou skupinu potravin. Celá skupina se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou a vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů. Zvláštní význam má pro lidskou výživu vysoký obsah vlákniny-celulózy, která příznivě ovlivňuje trávicí proces i činnost dalších orgánů.

7 Rozdělení ovoce 1. Jádrové ovoce – jablka, hrušky, kdoule, mišpule, jeřabiny 2. Peckové ovoce – třešně, višně, švestky, slívy, ryngle, meruňky, broskve, nektarinky, mirabelky 3. Bobulové a lesní plody – vinné hrozny, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, moruše, jahody, šípky 4. Citrusové ovoce – citróny, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity, pomelo 5. Skořápkové – ořechy vlašské, lískové, mandle, jedlé kaštany, pistácie, para, kokos, arašidy, kešu 6. Dovážené (importované) ovoce – ananas, avokádo, banány, datle, fíky, kaki, granátové jablko, kiwi, liči, rambutan, papája, mango, maracuja, karambola

8 Jádrové ovoce Jablka Hrušky Kdoule Mišpule

9 Peckové ovoce Třešně Višně Švestky Slívy Meruňky Broskve Nektarinky
Ryngle Mirabelky

10 Bobulové a lesní plody Vinné hrozny Rybíz Angrešt Borůvky Brusinky
Maliny Ostružiny Moruše Jahody Šípky

11 Citrusové ovoce Citrony Limetky Pomeranče Mandarinky Grapefruit Pomelo

12 Skořápkové ovoce Vlašské ořechy Lískové Mandle Pistácie Para Kokos
Jedlé kaštany Arašídy

13 Importované (dovážené) ovoce
Ananas Avokádo Banány Datle Fíky Kaki Granátové jablko Kiwi Liči Rambutan Papája Mango Maracuja Karambola

14 Skladování ovoce Při skladování ovoce jde o to, aby se životní procesy ovoce (dýchání, dozrávání) byly zpomaleny a tím se prodloužila jeho trvanlivost. Ke skladování ovoce jsou nejvhodnější speciální ovocné sklady, které jsou větrány a chlazeny vzduchem. Ovoce se také skladuje v tzv. mechových sklepích (mech na podlaze příznivě reguluje vlhkost vzduchu, teplotu a čistotu a omezuje i růst různých plísní. Zde zraje ovoce pomaleji. Skořápkové ovoce skladujeme v textilních pytlích, zavěšených v proudu vzduchu.

15 Použití a výrobky z ovoce
Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé. Některé druhy jsou však málo trvanlivé, proto se musí konzervovat a to sterilací (zavařováním), sušením, zahušťováním, zmrazováním, zaléváním do cukru (kandováním). Ovocné šťávy se pasterují, dále alkoholickým kvašením či cukrem (sirupy). Výrobky – marmelády, džemy, rosoly, povidla, kompoty, protlaky, klevely, sušené ovoce, kandované ovoce, zmražené ovoce, dětské ovocné kaše, vína, lihoviny apod.

16 Zajímavosti - dovoz ovoce

17 Jaké je rozdělení ovoce?
1. Jádrové ovoce –jablka, hrušky, kdoule, mišpule, jeřabiny 2. Peckové ovoce – třešně, višně, švestky, slívy, ryngle, meruňky, broskve, nektarinky, mirabelky 3. Bobulové a lesní plody – vinné hrozny, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, moruše, jahody, šípky 4. Citrusové ovoce – citróny, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity, pomelo 5. Skořápkové – ořechy vlašské, lískové, mandle, jedlé kaštany, pistácie, para, kokos, arašidy, kešu 6. Dovážené (importované) ovoce – ananas, avokádo, banány, datle, fíky, kaki, granátové jablko, kiwi, liči, rambutan, papája, mango, maracuja, karambola

18 Použité zdroje Peter Anderle, Dr. Helmuth Schwartz, Zbožíznalství, SNTL Praha 2001 Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce Peter Kružliak, Rudolf Schaller, Anton Forró, Potraviny a nápoje, IQ 147 spol. s.r.o. Praha 1984 Obrázky: Mgr. Alena Marková, vlastní foto AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google