Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_POT_0301Ovoce Stupeň a typ vzděláníOdborné vzdělávání Vzdělávací oborRVP H/01 Kuchař-číšník Tematický okruhPotraviny a výživa Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupina15 – 18 let AnotaceTato prezentace seznamuje žáky s rozdělením ovoce, jeho složením a využitím ve výživě. Materiál je určen pro výuku v předmětu „Potraviny a výživa“. Klíčová slovaOvoce Datum

2 Ovoce

3 Charakteristika Jako ovoce jsou označovány četné, téměř bez výjimky v syrovém stavu poživatelné plody a semena kultivovaných a divoce rostoucích rostlin. Konzumuje se většinou v syrovém stavu, pouze menší část se zpracovává k přípravě pokrmů a nápojů Doporučená dávka ovoce na osobu a rok je 70 kg.

4

5 Složení ovoce Ovocedužnatéskořápkové Voda70-90 %8 % Bílkoviny0,2 %10 % Tuk0 %60 % i více Sacharidy – glukóza, fruktóza, celulóza, pektiny10-18 %11 % Nerostné látky - Ca (vápník), P (fosfor), Fe (železo), K (draslík), Na (sodík), Mg (hořčík), S (síra), Cu (měď), Mn (mangan), B (bór) 2 %3 % VitamínyC, B karoten (provitamín A) B

6 Složení a význam ovoce Obsah jednotlivých látek zastoupených v ovoci není stálý, kolísá podle odrůdy, způsobu pěstování, zralosti plodů, půdních a klimatických podmínek a správného uskladnění. Díky vysoké biologické hodnotě tvoří ovoce mimořádně významnou skupinu potravin. Celá skupina se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou a vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů. Zvláštní význam má pro lidskou výživu vysoký obsah vlákniny-celulózy, která příznivě ovlivňuje trávicí proces i činnost dalších orgánů.

7 Rozdělení ovoce 1. Jádrové ovoce – jablka, hrušky, kdoule, mišpule, jeřabiny 2. Peckové ovoce – třešně, višně, švestky, slívy, ryngle, meruňky, broskve, nektarinky, mirabelky 3. Bobulové a lesní plody – vinné hrozny, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, moruše, jahody, šípky 4. Citrusové ovoce – citróny, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity, pomelo 5. Skořápkové – ořechy vlašské, lískové, mandle, jedlé kaštany, pistácie, para, kokos, arašidy, kešu 6. Dovážené (importované) ovoce – ananas, avokádo, banány, datle, fíky, kaki, granátové jablko, kiwi, liči, rambutan, papája, mango, maracuja, karambola

8 Jádrové ovoce Jablka Hrušky Kdoule Mišpule

9 Peckové ovoce Třešně Višně Švestky Slívy Meruňky Broskve Nektarinky Ryngle Mirabelky

10 Bobulové a lesní plody Vinné hrozny Rybíz Angrešt Borůvky Brusinky Maliny Ostružiny Moruše Jahody Šípky

11 Citrusové ovoce Citrony Limetky Pomeranče Mandarinky Grapefruit Pomelo

12 Skořápkové ovoce Vlašské ořechy Lískové Mandle Pistácie Para Kokos Jedlé kaštany Arašídy

13 Importované (dovážené) ovoce Ananas Avokádo Banány Datle Fíky Kaki Granátové jablko Kiwi Liči Rambutan Papája Mango Maracuja Karambola

14 Skladování ovoce Při skladování ovoce jde o to, aby se životní procesy ovoce (dýchání, dozrávání) byly zpomaleny a tím se prodloužila jeho trvanlivost. Ke skladování ovoce jsou nejvhodnější speciální ovocné sklady, které jsou větrány a chlazeny vzduchem. Ovoce se také skladuje v tzv. mechových sklepích (mech na podlaze příznivě reguluje vlhkost vzduchu, teplotu a čistotu a omezuje i růst různých plísní. Zde zraje ovoce pomaleji. Skořápkové ovoce skladujeme v textilních pytlích, zavěšených v proudu vzduchu.

15 Použití a výrobky z ovoce Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé. Některé druhy jsou však málo trvanlivé, proto se musí konzervovat a to sterilací (zavařováním), sušením, zahušťováním, zmrazováním, zaléváním do cukru (kandováním). Ovocné šťávy se pasterují, dále alkoholickým kvašením či cukrem (sirupy). Výrobky – marmelády, džemy, rosoly, povidla, kompoty, protlaky, klevely, sušené ovoce, kandované ovoce, zmražené ovoce, dětské ovocné kaše, vína, lihoviny apod.

16 Zajímavosti - dovoz ovoce

17 Jaké je rozdělení ovoce? 1. Jádrové ovoce –jablka, hrušky, kdoule, mišpule, jeřabiny 2. Peckové ovoce – třešně, višně, švestky, slívy, ryngle, meruňky, broskve, nektarinky, mirabelky 3. Bobulové a lesní plody – vinné hrozny, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, moruše, jahody, šípky 4. Citrusové ovoce – citróny, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity, pomelo 5. Skořápkové – ořechy vlašské, lískové, mandle, jedlé kaštany, pistácie, para, kokos, arašidy, kešu 6. Dovážené (importované) ovoce – ananas, avokádo, banány, datle, fíky, kaki, granátové jablko, kiwi, liči, rambutan, papája, mango, maracuja, karambola

18 Použité zdroje Peter Anderle, Dr. Helmuth Schwartz, Zbožíznalství, SNTL Praha 2001 Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce Peter Kružliak, Rudolf Schaller, Anton Forró, Potraviny a nápoje, IQ 147 spol. s.r.o. Praha 1984 Obrázky: Mgr. Alena Marková, vlastní foto AUTOR NEUVEDEN. sortiment [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sortiment


Stáhnout ppt "Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google