Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

V rámci prenatálního vyšetření. Selekce na pohlaví skoro ve všech případech jsou preferováni mužští potomci. aby se narodilo žádoucí pohlaví (XY), je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "V rámci prenatálního vyšetření. Selekce na pohlaví skoro ve všech případech jsou preferováni mužští potomci. aby se narodilo žádoucí pohlaví (XY), je."— Transkript prezentace:

1 v rámci prenatálního vyšetření

2 Selekce na pohlaví skoro ve všech případech jsou preferováni mužští potomci. aby se narodilo žádoucí pohlaví (XY), je třeba – mít sex za horkých letních dnů (Aristotelés) – podvázání či odstranění jednoho ( věřilo se, že pravé varle obsahuje spermii produkující mužské potomky) – konzumace určitého druhu potravy – sex v určitém období cyklu ženy – nošení bot v posteli (Gilbert, S.C., Tyler, A.L., Zackin, E.J., (2005) Bioethics and the New Embryology. Sinauer Associates, Inc. W.H. Freeman & comp. Sunderland, MA U.S.A. p. 96)

3 - v Indii zakázán ultrazvuk (od roku 1994) odhalující pohlaví dítěte, probíhají ale potraty děvčátek v počtu cca 500 000 ročně - za posledních dvacet let bylo v Indii potraceno 10 milionů děvčátek. - Sex selection probíhá díky rozšířené korupci a pomalé legislativě – v roce 2006 byl první lékař a jeho asistent provádějící sex selection odsouzen na dva roky za odhalení pohlaví dítěte a souhlasem k potratu z důvodu pohlaví tohoto dítěte. - Ve státě Haryana, kde se případ stal je 861 žen na 1000 mužů. Celoindický průměr je 931 žen na 1000 mužů. (29. března 2006 BBC) - http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/4855682.stm

4 Selekce na pohlaví  preference synů vychází z patriarchální struktury, ve kterých hlavní sociální odpovědnost mají muži, včetně tradiční mužské role postarání se o stárnoucí rodiče.  je zde rovněž povinnost rodičů vybavit v rámci svatby dceru věnem  dívky se tak stávají sociálním i finančním břemenem

5  Aby lékaři obešli policejní nařízení, používají smluvené signály: pokud je zpráva o ultrazvuku psána modrým inkoustem, jedná se o chlapce, pokud červeným, jedná se o holčičku. Pokud je zpráva psána v pondělí, jedná se o chlapce, pokud v pátek, jedná se o holčičku  http://news.independent.co.uk/world/asia/article355334.ece

6 ve světě „chybí“ 100 miliónů žen 44 miliónů v Číně 37 miliónů v Indii (Blackburn, S., (2001) Ethics. A Very Short Introduction. Oxford University Press, Oxford, p. 50) Studie založená na srovnání 1,1 milionu indických domácností v roce 1997 ukázala, že ačkoli počet narozených chlapců a dívek byl téměř totožný, pokud se jednalo o první dítě. u druhého dítěte se narodilo 759 děvčat na 1000 chlapců u třetího dítěte to bylo již jen 719 dívek na 1000 chlapců tato praxe vyústila v fakt, že během posledních dvaceti let bylo v Indii narozeno o 10 miliónů méně dívek. (Mepham, B., (2008) Bioethics. An Introduction for the Biosciences. Oxford University Press, Oxford, p. 125)

7 http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-13264301

8 Studie z roku 1985 provedená v Bombaji ukázala, že 96% foetů konstelace XX bylo potraceno poté, co amniocentéza odhalila pohlaví dítěte. Jiná studie prokázala, že z 8 000 doložených abortů jich bylo 7 999 konstelace XX. (Gilbert, S.C., Tyler, A.L., Zackin, E.J., (2005) Bioethics and the New Embryology. Sinauer Associates, Inc. W.H. Freeman & comp. Sunderland, MA U.S.A. p. 99)

9 2008: indická vláda zahájila program finanční pomoci. Chudé rodiny dostanou téměř 3 000 dolarů za to, pokud porodí a vychová dívku. v oblastech, kde je nejhorší poměr dívky/chlapci dostane rodina 385 dolarů ve chvíli porodu dívky a dalších 2 500 dolarů, pokud dívka dosáhne 18ti let, má za sebou úspěšně školu a zůstává neprovdána. Pierce, J., Randels, G., (2010) Contemporary Bioethics. Oxford University Press, NY, Oxford. p. 363

10 Guang gun-er V Číně se mladým neženatým mužům říká guang gun-er („neplodné větve") neboť představují „větve rodinného stromu, které nikdy neponesou ovoce, neboť nenajdou nikdy partnerku pro založení rodiny“ studie prokázaly, že guang gun-er se dopouští neproporčně vysokého procenta kriminálních deliktů.

11

12 The Human Fertilisation and Embryology Authority is the UK's independent regulator overseeing the use of gametes and embryos in fertility treatment and research.

13 Saviour Siblings  pozoruhodné případy nastaly ve Velké Británii, kde dvě rodiny žádaly HFEA (rodina Hashmi a rodina Whitaker) aby mohla být provedena selekce embrya v rámci PID za účelem obdržení „saviour sibling“, za účelem léčby již existujícího dítěte, které trpělo beta-thalassemií a ve druhém případě vzácnou nedědičnou Diamond-Blackfan anaemií.  v obou případech byla navržena strategie odběru kmenových buněk z pupečníkové krve těsně po narození dítěte za účelem použití těchto kmenových buněk pro transplantaci kmenových buněk kostní dřeně. Předpokládalo se, že tyto kmenové buňky vyléčí chorobu staršího dítěte tím, že budou produkovat zdravé krvinky.

14 Saviour Siblings  Rodina Hashmis dostala povolení od HFEA v roce 2001 k vytvoření embrya s požadovanými vlastnostmi, neboť bylo argumentováno, že PGD je v zájkmu obou dětí, staršího i právě vznikajícího.  Rodina Whitakers naopak povolení od HFEA v roce 2002 nedostala. Argumentem byl fakt, že se nejdná o dědičnou chorobu a že by embryo vznikajícího dítěte bylo podrobeno hazardu PGD bez jakéhokoli přímého benefitu pro toto vznikající dítě.

15 Saviour Siblings …následně odjela rodina Whitakers do USA, kde bylo PGD na požadované vlastnosti provedeno, což vyústilo v narození syna v roce 2003. HFEA pak v souladu s následným rozhodnutím Sněmovny lordů přiznala právo provést PGD pro saviour sibling rodině Fletcher, jejichž syn rovněž trpěl DBA.

16 v rámci preimplantační diagnostiky

17 Article 14  Použití postupů lékařsky asistované reprodukce nebude dovoleno za účelem volby budoucího pohlaví dítěte, ledaže tak lze předejít vážné dědičné nemoci vázané na pohlaví

18  Článek 12 - Prediktivní genetická vyšetření  Vyšetření, která předpovídají geneticky podmíněné nemoci, nebo která slouží k určení nositele genu způsobujícího nemoc, nebo k odhalení genetické predispozice nebo náchylnosti k nemoci, lze provést pouze pro zdravotní účely nebo pro vědecký výzkum spojený se zdravotními účely a v návaznosti na odpovídající genetické poradenství.  Článek 14 - Zákaz volby pohlaví  Použití postupů lékařsky asistované reprodukce nebude dovoleno za účelem volby budoucího pohlaví dítěte, ledaže tak lze předejít vážné dědičné nemoci vázané na pohlaví.

19 - Argument rodičů: mnohé páry jdou na potrat bez důvodu. proč bychom neměli jít na potrat my, když chceme holčičku? - if PGD is not permitted, pregnancy and abortion might occur instead

20

21 Sex selection je v GB zakázaná (povoleno v USA a Rusku) a turecká organizace Jinemed center provádí v GB nábor rodin s přáním sex selection. V Turecku je sex selection sice též zakázaná, ale jinak vše možné. 29. října 2008

22

23 Sexismus Sex selection je „provozování sexismu na nejhlubší možné úrovni, rozhodující o tom, kdo se narodí a které typy životů jsou akceptovatelné“. (The Human Genetics Alert Campaign)


Stáhnout ppt "V rámci prenatálního vyšetření. Selekce na pohlaví skoro ve všech případech jsou preferováni mužští potomci. aby se narodilo žádoucí pohlaví (XY), je."

Podobné prezentace


Reklamy Google