Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kořen autor: David Hainall.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kořen autor: David Hainall."— Transkript prezentace:

1 Kořen autor: David Hainall

2 Stavba těla semenných rostlin
Soubory pletiv s určitou funkcí vytváří u rostlin orgány: kořen stonek list Tyto orgány označujeme jako vegetativní – umožňují život rostliny.

3 U semenných rostli nacházíme i rozmnožovací orgány – semeno.
Krytosemenné rostliny mají také květ a plod. U většiny rostlin rozeznáváme: nadzemní část podzemní část

4 Funkce kořene Upevňuje rostlinu v půdě.
Nasává z půdy vodu a s rozpuštěnými minerálními látkami a rozvádí je do dalších částí rostliny . Ukládají se v něm zásobní látky. ( )

5 Vnitřní stavba kořene střední válec cévní svazek dřeň kořenový vlásek
prvotní kůra pokožka kořenová čepička kořenová čepička ( )

6 Funkce jednotlivých částí kořene
Kořenová čepička – růst do délky, obsahuje dělivé pletivo. Kořenové vlásky – zvětšují povrch, usnadňují vstřebávání vody. Pokožka – kryje povrch, umožňuje vstřebávání vody. Cévní svazky – vedení vody a minerálních látek. Dřeň – růst do šířky. ( )

7 Přeměny kořene Kořenové hlízy a bulvy (hlíza – např. hlízy u jiřin, bulva – např. celer) – ukládání zásobních látek. Vzdušné kořeny – některé tropické rostliny (např. fíkovník známý také jako fíkus nebo banyán) – přijímají vzdušnou vlhkost. ( ) ( ) ( )

8 Příchytnou funkci mají kořeny popínavých rostlin (např
Příchytnou funkci mají kořeny popínavých rostlin (např. břečťan popínavý) Tzv. haustoria – kořeny parazitických a poloparazitických rostlin – pronikají do cévních svazků hostitelské rostliny (např. jmelí bílé) ( ) ( ) ( )

9 Význam kořene Kořeny některých rostlin mají velký hospodářský význam.
Kořeny tzv. kořenové zeleniny se konzumují jako potravina (např. mrkev, petržel, celer, křen atd.) Potravinářský průmysl zpracovává např. kořeny cukrové řepy. Kořeny mohou obsahovat i léčivé látky. využívané v lékařství (např. kostival lékařský).

10 Kořen – shrnutí Upevňuje rostlinu v půdě.
Nasává z půdy vodu a s rozpuštěnými minerálními látkami a rozvádí je do dalších částí rostliny . Ukládají se v něm zásobní látky. Přeměny: hlízy, bulvy, vzdušné kořeny, kořeny s příchytnou funkcí, tzv. haustoria. Stavba: kořenová čepička, kořenové vlásky, pokožka, cévní svazky, dřeň.


Stáhnout ppt "Kořen autor: David Hainall."

Podobné prezentace


Reklamy Google