Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vylučovací soustava člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vylučovací soustava člověka"— Transkript prezentace:

1 Vylučovací soustava člověka
autor: David Hainall

2 Vylučovací soustava Společně s dýchací, trávicí soustavou a kůží se podílí na odstraňování nepotřebných a odpadních látek z těla. Savci mají párový vylučovací orgán – ledviny. Každá ledvina se skládá z přibližně z milionu ledvinových váčků (nefronů). ( )

3 Popis vylučovací soustavy
nadledvinka nadledvinka ledvina ledvina močovod močovod močový měchýř močová trubice ( )

4 Popis ledviny ledvinové pouzdro ledvinová tepna
kůra s ledvinovými váčky ledvinová žíla dřeň soustředění kanálků ledvinová pánvička kalich vyústění kanálků s močí močovod ( )

5 Tvorba moči Ledvinové tělísko má dvě části: ledvinový váček,
a systém kanálků. Ve váčku najdeme stočené vlásečnice. Stěnou vlásečnic se filtruje krev do ledvinového váčku. Voda s odpadními látkami = prvotní moč. ( )

6 Prvotní moči vzniká denně 150 – 170 l.
V systému kanálků za váčkem dochází ke znovu vstřebávání vody (až 99%) a pro tělo využitelných látek. Filtrát, který zůstává v kanálcích se zahušťuje a vzniká tzv. definitivní moč. Definitivní moč odchází z ledvin močovody a hromadí se v močovém měchýři. ( )

7 Vylučovací soustava – shrnutí
Spolupodílí se na odstraňování nepotřebných a odpadních látek z těla. Savci mají párový vylučovací orgán – ledviny (tvořené ledvinovými váčky - nefrony). Stěnou vlásečnic se filtruje krev do ledvinového váčku - voda s odpadními látkami = prvotní moč (150 – 170 l). V systému kanálků za váčkem dochází ke znovu vstřebávání vody (až 99%) a pro tělo využitelných látek.

8 Filtrát, který zůstává v kanálcích se zahušťuje a vzniká tzv
Filtrát, který zůstává v kanálcích se zahušťuje a vzniká tzv. definitivní moč. Definitivní moč odchází z ledvin močovody a hromadí se v močovém měchýři.


Stáhnout ppt "Vylučovací soustava člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google