Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tabulkový procesor – Excel 2010 Listy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tabulkový procesor – Excel 2010 Listy"— Transkript prezentace:

1 Tabulkový procesor – Excel 2010 Listy
Vkládání Odebírání Přejmenování – název listu

2 Informační technologie / zpracování a využití informací
Název : Tabulkový procesor Excel práce s listy Klíčová slova : tabulkový procesor Excel 2010, list - vložení, odstranění, změna názvu) Věková skupina : 3.ročník Datum ověření : Autor : Mgr. Eva Marková

3 Anotace : Žák pracuje s tabulkový procesore Excel 2010, orientuje se v listech. Umí listy vkládat, odebrat i přejmenovat. Procvičuje práci s myší.

4 Stránka v Excelu 2010 se nazývá LIST.
Dokument v tabulkovém procesoru připomíná sešit, do kterého píšeme. Při jeho spuštění vidíme, že každý dokument má k dispozici vždy tři listy -LIST1, LIST2, LIST 3. Další nepojmenovaný list obsahuje pouze ikonku. 4. Do daného dokumentu můžeme listy vkládat, můžeme je odebírat a přejmenovávat.

5 Aktivní listy je bíle podbarven, na něm pracujeme.
Spusť tabulkový procesor Excel 2010. Prohlédni si otevřené okno – stránku dokumentu. V levém dolním rohu najdi informace o třech LISTECH v podobě záložek. Najdi list s touto ikonou .

6 Práce s listy – přidání listu/ listů
Vytvořme nový list nebo nové listy. Abychom mohli vytvořit nový list či nové listy, musíme klepnout na poslední záložku s ikonkou prázdného listu List se vloží automaticky pod názvem LIST4, LIST5 apod. Vyzkoušej si to.

7 Každý vložený list je samostatný, nezávislý na ostatních listech.

8 Práce s listy – přejmenování listu/ listů.
Přejmenujme vytvořený list nebo listy. Abychom mohli list či listy přejmenovat, musíme poklepat na přejmenovávanou záložku 2x levou myší nebo 1x pravou částí myši. Levá myška označí název listu do černého bloku. Nově napsaný název potvrdíme klávesou Enter. Pravá myška otevře nabídku, ve které vybereme položku PŘEJMENOVAT, volbu potvrdíme.

9 Přejmenované listy – základní pravidla
1.Listo nutno přejmenovat stručně. 2.Název může obsahovat háčky, čárky, mezery. 3.List můžeme přejmenovat několikrát po sobě. 4.Některé znaky nelze použít (PC nám to sdělí). 5.Počet použitých písmen je omezen.

10 Práce s listy – odstranění listu/ listů.
Odstraňme vytvořený list nebo listy. Abychom mohli list či listy odstranit, musíme poklepat na mazanou záložku 1x pravou částí myši. V otevřené nabídce poklepeme na položku ODSTRANIT. Pokud list obsahuje nějaké údaje, zobrazí se okno žádající potvrzení požadovaného úkonu.

11 Práce s listy – smazání listu.
1.Smazáný list či listy nelze žádným způsobem obnovit. 2. Neplatí zde klávesová zkratka CTRL +Z. 3.Před smazáním listů si vše musíme řádně promyslet. 4.Nově vložený list bude mít následující číslo (PC si vše pamatuje).

12 Přepínání mezi listy Přepínání mezi listy je velice jednoduché.
Stačí použít myšku a kliknout její levou částí na požadovanou záložku. 3.Přepnutím se daná záložka bíle podbarví, je aktivní. 4. Po přepnutí listu vidíme všechna data, která daný list obsahuje.

13 Samostatná práce. Vytvoř 10 nových listů.
Vyzkoušej vytvoření listů pomocí pravé i levé části myšky. Všechny listy přejmenuj. Použij názvy měsíců. Poslední list smaž, rok má pouze 12 měsíců. 6. Přepni se na červen, zapiš čísla dnů, jejich názvy, použij různé řezy písma, barvu..

14 Zdroje : psaný text je tvořen a upravován ve Smart Notebooku 10
Zdroje : psaný text je tvořen a upravován ve Smart Notebooku 10.8 „ prostředí tabulkového procesoru“ je tvořeno digitalizací ve Smart Notebooku 10.8 „ikony, obrázky “ jsou upravovány v aplikaci MALOVÁNÍ


Stáhnout ppt "Tabulkový procesor – Excel 2010 Listy"

Podobné prezentace


Reklamy Google