Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vegetariánská strava v léčbě diabetu H. Kahleová, T. Pelikánová Centrum diabetologie IKEM, Praha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vegetariánská strava v léčbě diabetu H. Kahleová, T. Pelikánová Centrum diabetologie IKEM, Praha."— Transkript prezentace:

1 Vegetariánská strava v léčbě diabetu H. Kahleová, T. Pelikánová Centrum diabetologie IKEM, Praha

2 Současná doporučení 1. ↓ kalorického příjmu 2. ↓ příjmu cukrů 3. ↓ příjmu Cholesterolu Nasycených MK Trans MK Bantle JP et al. Nutritional recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2008;31:S61-S78

3 Obsah 1. Observační studie 2. Intervenční studie 3. Dlouhodobé účinky 4. Mechanismy účinku 5. Možné problémy 6. Oficiální stanovisko odborných společností

4 1. Observační studie

5 Observační studie Diabetes 2. typu méně častý u vegetariánů lidí, prevalence T2D: 2.9% vegani (OR 0.51) 3.2% lakto-ovo-vegetariáni (OR 0.54) 7.6% nevegetariáni (Tonstad S et al. Diabetes Care 2009 May;32(5):791-6) lidí, sledování 21 let Dotazníky – RR 1.7 muži (1.2,2.4), 1.4 ženy (1.1,1.8) Pitvy – RR 1.9 muži (1.2,3.1), 1.1 ženy (0.8,1.6) (Snowdon DA et al. Am J Public Health 1985 May;75(5):507-12)

6 2. Intervenční studie

7 Vegetariánská strava vs. konvenční dieta větší váhový úbytek a pokles glykémie nalačno (Nicholson et al. 1999) větší pokles LDL cholesterolu, HbA1c a větší snížení medikace (Barnard et al. 2006)

8 Hmotnost, viscerální tuk ** *** Kahleová et al. Diabetic Medicine 2011 May;28(5):549-59

9 Inzulínová rezistence, medikace EK 5%43% * Kahleová et al. Diabetic Medicine 2011 May;28(5):549-59

10 Markery oxidačního stresu ** *** Kahleová et al. Diabetic Medicine 2011 May;28(5):549-59

11 3. Dlouhodobé účinky

12 Prodloužení života Singh et al. Am J Clin Nutr 2003;78:

13 25% ↓ CVD mortalita ve srovnání s nevegetariány Key T et al., Am J Clin Nutr 1999;70: Fraser E et al., Ach Int Med 2001;161:

14 ↓ riziko CVD ↓ hladiny celkového a LDL cholesterolu (Barnard ND et al. Diabetes Care 2006;29: ) ↓ TK (Myers VH et al. Curr Opin Lipidol. 2007;18:20-24) ↓ BMI (Berkow SE et al. Nutr Rev 2006;64: ) ↓ incidence T2DM (Tonstad S et al. Diabetes Care 2009;32(5):791-6

15 ↓ riziko rakoviny ↓ incidence všech maligních nádorů IR 0.89 (95% CI 0.8,1.0) lidí (Key TJ et al. Am J Clin Nutr. 2009;89:1620S-6S) ↓ incidence kolorektálního ca + ca prostaty lidí, 6 let (Fraser GE. Am J Clin Nutr. 1999;70:532S-538S) ↓ incidence ca prsu HR 1.2 pro konzumaci masa žen (Taylor EF et al. Br J Cancer 2007;96: )

16 4. Mechanismy účinku

17 Mechanismy účinku Vláknina (Chandalia et al., NEJM 2000;342:1392-8) Nižší glykemický index (Salmeron et al JAMA, 227,472,1997) Antioxidanty (Casadesus et al. Nutr. Neurosci. 2004;7: ) Mg, K (Colditz et al 1993, JAMA.,227,472,1997) Monoenové MK (Low, Diabetes 1998; Feld J. Bio.Chem. 1990) P/S ratio 0.92 u vegetariánů 0.67 u nevegetariánů (Sabate et al 2000)

18 Mechanismy účinku Rostlinné neesenciální aminokyseliny – pozitivní účinek na sekreci glukagonu Glukagon podporuje down regulaci lipogenních enzymů + syntézy cholesterolu a up regulaci IGFBP, ↓ syntézy IGF-I. McCarty, Med Hypothesis 1999

19 Poměr tryptofanu ku ostatním aminokyselinám

20 Mechanismy účinku Střevní mikroflóra - prebiotika (Roberfroid M et al. Br J Nutr Aug;104 Suppl 2:S1- 63.)

21 5. Možné problémy

22 Možné problémy B 12 Ca

23 (Omega-3) Fytoplankton DHAEPA Malé ryby Rybí olej Rostliny ALA Listová zelenina Vlašské ořechy Sojový olej Řepkový olej Hořčičné semínko Lněné semínko Velké ryby Peru Dánsko Chile Island Norsko

24 Diet and Angina Trial (DART-2) Burr et al, Eur J Clin Nutr 2003;57:193 Mean F/U time: 4yrs

25 Coronary Restenosis “The dearth of long term data on fish consumption or omega-3 fatty acid supplementation on measures of cardiovascular disease risk severely limits our ability to draw definitive conclusions at this time.” Atherosclerosis 2006;184:237

26 Nurses Health Study Nurses Food Frequency Questionnaire Enrolled those without CAD at entry Hu FB et al., Am J Clin Nutr 1999;69:890

27 Absorpce hemového Fe 15-30%, nehemového Fe 2-10% Vit. C ↑ Hladiny Hb a výskyt anemie z nedostatku Fe – nejsou rozdíly Hladiny ferritinu NV > LOV > V (Fe)

28 Lee HD, Diabetologia 2004

29 6. Oficiální stanovisko odborných společností

30 “Náležitě plánovaná vegetariánská strava (včetně veganské) je zdravá, obsahuje všechny důležité živiny a má pozitivní zdravotní účinky v prevenci a léčbě některých nemocí.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc Jul;109(7): Can J Diet Pract Res Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, Proc. Nutr.Soc.; 58:

31 “Náležitě plánovaná vegetariánská strava je vhodná pro lidi v každém věku, včetně těhotenství, kojení, dětství a dospívání. Je vhodná i pro sportovce.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc Jul;109(7): Can J Diet Pract Res Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, Proc. Nutr.Soc.; 58:

32 “Vegetariánská strava může obsahovat doporučená množství všech živin včetně bílkovin, omega-3 mastných kyselin, železa, zinku, jódu, vápníku, vitamínu D a B 12.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc Jul;109(7): Can J Diet Pract Res Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, Proc. Nutr.Soc.; 58:

33 “Vzhledem k různorodosti dietních zvyklostí mezi vegetariány je důležité individuální posouzení jídelníčku.” “Kromě posouzení jídelníčku může nutriční terapeut poučit vegetariána ohledně dobrých zdrojů některých živin, nákupu a přípravy určitých potravin a úprav v jídelníčku.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc Jul;109(7): Can J Diet Pract Res Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, Proc. Nutr.Soc.; 58:

34 Vegetariánskou stravu lze pacientům s diabetem 2. typu doporučit po konzultaci s lékařem a nutričním terapeutem. Závěr


Stáhnout ppt "Vegetariánská strava v léčbě diabetu H. Kahleová, T. Pelikánová Centrum diabetologie IKEM, Praha."

Podobné prezentace


Reklamy Google