Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139

2 Jméno autora:Ing. Klára Šírová Třída/ročník:II. Datum vytvoření:9.8.2013 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast:Chemie kolem nás Předmět:Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Ropa Klíčová slova:Uhlovodíky, ropa Druh učebního materiálu:prezentace

3 Ropa Je to hnědá až černá kapalina. Je tvořena směsí kapalných, pevných a plynných uhlovodíků s menším množstvím sloučenin kyslíku, dusíku, síry a dalších látek. Podle převládajícího druhu uhlovodíků se dělí ropy na parafinické (převládají alkany), naftenické (převládají cykloalkany) a aromatické (převládají areny). ropa ropný vrt [1] [2]

4 Zpracováním ropy se zabývá petrochemický průmysl. Ropa se nejčastěji zpracovává v rafineriích. Ropa se nejprve zbaví nečistot a dále se podrobí frakční destilaci. Destilace se provádí v zařízeních kterým se říká kolony. Jedná se o metodu rozdělení látek ve směsi na základě rozdílných bodů varu: a) V předehřívací koloně se oddělí plynné uhlovodíky a lehký benzín. b) V atmosférické koloně se dělí ropa za normálního tlaku na další frakce (podíly): těžký benzín, petrolej, plynový olej, olejové destiláty a mazut. c) Ve vakuové koloně se za sníženého tlaku rozdělí mazut na vakuový plynový olej, mazací olej a asfalt (zbytek po destilaci). Zpracování ropy

5 Produkty zpracování ropy a jejich význam Plynné uhlovodíky Benzíny Petrolej Patří sem uhlovodíky C 1 až C 4. Odděluje se z nich směs propanu a butanu, která se využívá v domácnostech nebo jako palivo. Methan a ethan jsou surovinami pro výrobu dalších organických sloučenin. Je to směs uhlovodíků C 4 až C 11. Vyrábí se z něj především motorové benzíny. Část je zpracována na technické benzíny, které se používají k odmašťování, v lékařství a kosmetice. Je to směs uhlovodíků C 10 až C 18. Velké množství se krakováním zpracovává na benzín. Část se používá jako palivo do leteckých tryskových motorů. Dříve byl využíván ke svícení a topení.

6 Plynový olej Olejové destiláty Mazut Asfalt Obsahuje uhlovodíky C 15 až C 24. Má vyšší obsah cyklických uhlovodíků než petrolej. Nejčastěji se míchá s petrolejem za vzniku nafty, která se používá jako palivo. Uplatňují se jako mazací oleje. Část se zpracovává krakováním na benzín, petrolej a plynné uhlovodíky. Je to zbytek po atmosférické destilaci ropy. Používá se jako palivo nebo se zpracovává vakuovou destilací. Je to zbytek po vakuové destilaci ropy. Obsahuje asfalteny (látky podobné pryskyřicím), ropné pryskyřice a nejtěžší olejové podíly. Používá se na povrchovou úpravu vozovek a jako izolační materiál proti vlhkosti.

7 Procvičování Co je to ropa a co obsahuje? Jaké frakce se oddělí při atmosférické destilaci ropy? Co je to asfalt a k čemu se používá? Je to hnědá až černá kapalina. Je tvořena směsí kapalných, pevných a plynných uhlovodíků s menším množstvím sloučenin kyslíku, dusíku, síry a dalších látek. těžký benzín, petrolej, plynový olej, olejové destiláty a mazut Je to zbytek po vakuové destilaci ropy. Používá se na povrchovou úpravu vozovek a jako izolační materiál proti vlhkosti.

8 Kde se využívají tzv. technické benzíny? Jak se dělí ropy podle převládajícího typu uhlovodíků? K čemu se používá a používal petrolej? Které uhlovodíky patří mezi plynné uhlovodíky? Používají se k odmašťování, v lékařství a kosmetice. Dělí se na parafinické (převládají alkany), naftenické (převládají cykloalkany) a aromatické (převládají areny). Velké množství se krakováním zpracovává na benzín. Část se používá jako palivo do leteckých tryskových motorů. Dříve byl využíván ke svícení a topení. C 1 až C 4

9 Použitá literatura a obrázky 1.[online]. [cit. 2013-08-09]. Dostupné z: http://chemiavzivote.weblahko.sk/testy/zmes1/chemicke_lat ky_zmesi.htm 2.[online]. [cit. 2013-08-09]. Dostupné z: http://www.hybrid.cz/ropny-vrt 3.PEČOVÁ, Danuše. Organická chemie. 2. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005. 4.HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139."

Podobné prezentace


Reklamy Google