Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním."— Transkript prezentace:

1 Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním plynem.

2 Ložisko ropy

3 Ropa = směs uhlovodíků Obsahuje převážně sloučeniny uhlíku a vodíku –
uhlovodíky. Je to hnědá až černá olejovitá kapalina, její složení se liší podle naleziště.

4 Těžba ropy

5 Zpracování ropy Frakční destilace ropy (frakce = díl, část):
v destilační koloně se oddělují frakce ropy, které mají blízkou teplotu varu.

6 Hlavní produkty frakční destilace ropy (za atmosférického tlaku):
uhlovodíkové plyny (např. směs propan- butan) – užívají se jako palivo nebo chemická surovina benzín – palivo do zážehových motorů, rozpouštědlo petrolej – palivo do letadel, rozpouštědlo, výroba benzínu apod. plynový olej – ve směsi s petrolejem (motorová nafta) jako palivo pro Dieselovy motory, jako topná nafta mazut – k topení (teplárny, lodě) nebo další destilaci za sníženého tlaku

7 Frakční destilace ropy

8 Vakuová destilace ropy
Mazut je směs uhlovodíků s vysokým bodem varu (nad 360˚C), destilací za sníženého tlaku se získávají: minerální oleje (mazadla do strojů, parafín, vazelína…) asfalt (úprava povrchu vozovek, izolační materiál ve stavebnictví)

9 Zemní plyn Hlavní složka (70 – 90%) = methan (CH4). Obsahuje ještě další plynné uhlovodíky, oxid uhličitý, sulfan, příp.jiné látky. Použití: jako palivo (výhodné, protože při hoření nevzniká popel ani saze) a jako surovina pro výrobu např. vodíku, sazí, acethylenu.

10 Zemní plyn – výhodné plynné palivo

11 Opakování a procvičování
Skolazaskolou.cz - kapitoly: „Které reakce jsou redoxní?“ „Z čeho získáváme energii?“

12 Použitá literatura M.Bílek, J.Rychtera:Chemie-krok za krokem
M.Bílek, J.Rychtera:Chemie na každém kroku (MOBY DICK 1990,2000) P.Beneš,V.Pumpr, J.Banýr:Základy chemie 1, 2 (Fortuna Praha 1995,2000) W.Eisner a kol.:Chemie pro střední školy 1a,b,2a,b (z něm. orig.přel.B.Kratochvíl a kol., Scientia 1996, 1997, 1998, 2000) P.Ingram a kol.:Přehled učiva chemie (české vydání Svojtka & Co.,Praha 1999) J.Sejkora,J.Kouřimský:Atlas minerálů České a Slovenské republiky (Academia Praha 2005) Wikipedie – otevřená encyklopedie na Internetu Ann Newmarková: Chemie (z angl.orig. přel.P.Beneš,O.Beneš), Nakl. Dům OP Praha 1993


Stáhnout ppt "Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním."

Podobné prezentace


Reklamy Google