Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_02 Název DUMu: Trávicí soustava Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: první Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Funkce trávicí soustavy Stavba trávicí soustavy Proces trávení
Trávicí soustava Funkce trávicí soustavy Stavba trávicí soustavy Proces trávení

3 Trávicí soustava Trávení – přijímaná potrava se přeměňuje na jednodušší složky, které se vstřebávají do krve. Nevyužité látky jsou vylučovány.

4 Stavba trávicí soustavy
dutina ústní hltan jícen žaludek tenké střevo tlusté střevo konečník žlázové orgány – slinné žlázy, játra, slinivka břišní Obr. 1

5 Trávicí trubice hltan – polknutím přechází potrava do jícnu, před každým polknutí se zavře hrtanová záklopka jícen – rytmické pohyby posouvají potravu do žaludku žaludek – objem 1 – 2 litry, působením kys. chlorovodíkové a enzymů vzniká trávenina tenké střevo – trávení napomáhají šťávy slinivky břišní a žluč tlusté střevo – vstřebávání vody, solí a vitamínů a zahušťování

6 Proces trávení Ústní dutina – zuby, sliny, jazyk
Žaludek – žaludeční šťáva (kyselina chlorovodíková, pepsin) Játra – přeměna bílkovin, tuků a sacharidů, vytvářejí žluč (žlučník) Slinivka břišní – pankreatická šťáva do tenkého střeva (štěpení tuků, cukrů, bílkovin) Tenké střevo – vstřebávají se zde živiny, délka 3 – 4 m Tlusté střevo – vstřebává se voda, vitamíny a některé léky

7 Doba trvání průchodu potravy trávicí soustavou
doba průchodu je individuální polovina žaludečního obsahu je posunuta do tenkého střeva za 2,5 – 3 h polovina obsahu tenkého střeva odchází za 2,5 – 3 h tlustým střevem projde za 30 – 40 h

8 Zdroj materiálů: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN obr.1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Digestive_system_diagram_cs.svg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google