Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluDutina ústní Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_10 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 POTRAVINY A VÝŽIVA Trávicí soustava DUTINA ÚSTNÍ

3 Pohyb potravy Pohyb potravy začíná aktivitou, kdy je potrava rozžvýkána pomocí zubů a žvýkacích svalů. Vytvořené sousto se polknutím vpraví do hltanu. Polknutí je pohyb, který můžeme ovládat posunutím sousta do zadní části dutiny ústní. Reflexivní fáze procesu polykání už jde mimo naší vůli. Fáze polykání probíhá následovně: Hrtan se zvedne a hrtanová záklopka se uzavře, zabrání tím vpadnutí potravy při polykání do dýchacích cest (zastaví se dýchání), potrava vstupuje do hltanu a dále do jícnu. Z jícnu putuje peristaltickými pohyby (rytmické stahování hladké svaloviny ve stěnách trávicí trubice) do žaludku. Pohyb potravy usnadňuje hlen, který vylučují některé buňky sliznice trávicí soustavy.

4 Trávicí soustava Trávicí ústrojí se skládá: z trávicí trubice (dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo), a žlázových orgánů (slinné žlázy, slinivka břišní, játra).

5 Zpracování potravy: mechanické - při mechanickém zpracování se potrava drtí, rozmělňuje, hněte a promíchává s trávicími šťávami. chemické - zpracovávají se různé části potravy, převádějí se v takovou podobu, aby se mohly vstřebat, a aby je organismus mohl dále použít podle svých potřeb.

6 Dutina ústní žvýkáme potravu a díky tomu ji tělo může strávit, žvýkání je proces týkající se rtů, zubů, jazyka, slinných žláz a čelistí, uvnitř úst je potrava rozdrcena, rozmělněna a zvlhčena, a může být polknuta, sliny se vylučují v ústech po dotyku potravy se sliznicí pomocí nepodmíněných reflexů, dříve než se potrava dostane do úst, začínají se vylučovat sliny, a to na základě podmíněných reflexů.

7 sliny se vylučují v ústech po dotyku potravy se sliznicí pomocí nepodmíněných reflexů (jsou vrozené vyvinuté od dětství), dříve než se potrava dostane do úst, začínají se vylučovat sliny, a to na základě podmíněných reflexů, když potravu cítíme nebo jí vidíme (reflex se vytváří v průběhu života), v dutině ústní se zažíná štěpit škrob pomocí enzymu slinné amylázy - PTYALINU

8 Potrava se dostává do trávicího systému, kde se zpracovávají složité látky na jednodušší, aby se mohly vstřebat a organismus je mohl využít. Nestrávené složky a nevyužité jsou z těla odstraňovány.

9 Funkce jazyka v dutině ústní jazyk je svalový orgán řeči, chuti a posouvá potravu do hltanu, povrch jazyka pokrývá sliznice s drobnými bradavkovitými výběžky, ve kterých jsou uloženy smyslové chuťové orgány.

10 Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80- 239-1040-X http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digestive_system_diagram_cs.svg


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google