Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zákon o finanční pomoci studentům legislativní komise JUDr. Marek Hodulík a Doc. Jan Staněk Sněm 24.11.2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zákon o finanční pomoci studentům legislativní komise JUDr. Marek Hodulík a Doc. Jan Staněk Sněm 24.11.2011."— Transkript prezentace:

1 Zákon o finanční pomoci studentům legislativní komise JUDr. Marek Hodulík a Doc. Jan Staněk Sněm 24.11.2011

2 Problematické okruhy Definice studenta Studentem je - nezaopatřené dítě do 26 let věku, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání (v případě daňových úlev se hranice pro studenty doktorandských obo rů zvyšuje na 28 let).

3 Problematické okruhy Akreditovaný studijní program, cyklus vzdělávání – pojmy, které vš.zákon nezná str. 43 Status studenta bude mít každá fyzická osoba, která: studuje akreditovaný studijní pro (bakalářský, magisterský vč. navazujícího, doktorský), studuje v prezenční formě studia, v celkovém součtu dosud absolvovaných let studia příslušného cyklu její studium nepřesáhlo délku standardní doby studia tohoto cyklu, při zahájení studia v příslušném akreditovaném studijním pr nepřekročila hranici věku 30 let. Zachovány musí být všechny podmínky současně.

4 Problematické okruhy Přenositelnost spoření na vzdělání (st. spoření) mezi osobami Nespornou výhodou tohoto řešení je vedle poměrně jednoduché implementace do současného systému také skutečnost, že stavební spoření má v současné době uzavřeno přes 5 mil. účastníků, tzn., že tyto soukromé zdroje jako reálná možnost financování školného a nákladů studia existují již v současnosti. Spoření bude probíhat podle zavedených pravidel s tím, že účelovost bude rozhodnuta a doložena v okamžiku čerpání naspořených prostředků (vč. státní podpory). Navržené řešení nepovede k významnému zvýšení počtu smluv, protože nebude možno mít uzavřenu více než jednu smlouvu se státní podporou.

5 Problematické okruhy Průměrná mzda X dvojnásobek minimální mzdy Po absolvování vysoké školy poskytnutou půjčku splácí od chvíle, kdy přesáhne svými příjmy průměrnou mzdu. To, zda již této hranice dosáhl, musí dokládat Centru, kdy bude porovnána výše jím dosažených příjmů v předchozím roce a průměrná mzda v České republice za přecházející období. Absolvent má zároveň možnost půjčky kdykoli předčasně splatit bez dalších sankcí. Str 12 X To neovlivní možnost předčasného splacení půjčky bez dalších sankcí. Stejně tak je možné, aby banka nabídla konsolidaci půjčky s jinými produkty, tím ovšem ztrácí státní záruku. Dále je přihlíženo k době, kdy byl absolvent nezaměstnaný, na mateřské či rodičovské dovolené nebo jsou jeho příjmy nižší než dvojnásobek minimální mzdy, kdy nesplácí jistinu a splácí jen úrok str.44


Stáhnout ppt "Zákon o finanční pomoci studentům legislativní komise JUDr. Marek Hodulík a Doc. Jan Staněk Sněm 24.11.2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google